Ako su vam ove namirnice gorke - imate duplo veću opasnost da dobijete rak

Čulo ukusa kod svakog od nas je drugačije i može da ukazuje na neke zdravstvene probleme

Ljudi koji imaju osetljivo čulo ukusa i lako osećaju gorak ukus koji se krije u crnoj čokoladi, kafi ili brokoliju imaju oko 60 odsto veće šanse da obole od raka.

Šta je to intuitivna ishrana i zašto je bolja od bilo koje druge dijete?

Milioni ljudi širom sveta ne mogu da osete ukus gorke hemikalije feniltiokabamida u ovoj hrani, dok oni sa superosetljivim čulom ukusa koji mogu imaju 58 odsto veće šanse da obole od raka. Naučnici su smatrali da je razlog za to taj što oni često odustaju od zelenog povrća koje je gorko, ali je poznato po tome što ima sposobnost da se bori protiv raka.

Nemogućnost da se oseti gorak ukus se nasleđuje genetski i ovo pogađa skoro trećinu Evropljana. Većina ljudi će osetiti gorčinu kada pije napitke koji sadrže kofein i alkohol ili kada jedu povrće kao što je kupus, karfiol i brokoli. Žene koje ne osećaju gorak ukus imaju manje šanse da dobiju rak, tvrde istraživači sa Univerziteta Pensilvanija.

Ono što je istraživače iznenadilo jeste to da žene koje imaju veće šanse za rak i osećaju gorak ukus ne jedu ništa manje povrća od onih koje ne osećaju gorak ukus.

Oni su ispitivali navike u ishrani žena na osnovu upitnika koji su one popunjavale i na kraju su upoređivali rezultate. Na osnovu toga oni su došli do zaključka da žene koje ne osećaju gorak ukus češće oboljevaju od raka, ali i da u ovoj oblasti treba sprovesti još istraživanja jer hipoteza o konzumiranju manje povrća nije tačna.

VIDEO: I pas se zdravo hrani...doduše na prevaru

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)