Omiljeni letnji dezert često izaziva trovanje zbog ovih opasnih bakterija

Verovatno mislite kako je meso najopasnije po zdravlje kada je u pitanju kvarljivost namirnica i bolesti koje tako mogu da se prenesu

Ono što nismo znali jeste i da otopljeni sladoled i drugi dezerti mogu da budu pravi inkubator za razvoj opasnih bakterija, a ne samo meso i proizvodi od mesa.

7 znakova koji otkrivaju da ste se otrovali hranom - i koja hrana je krivac

Naravno da trebate da preduzmete sve mere zaštite kada spremate meso za roštilj, ali trovanje hranom vreba nas i odande odakle se najmanje nadamo - iz hladnih dezerta kojima se prepuštamo nakon što se ugrejemo na suncu.

Tokom leta, sve više ljudi ide na piknike i priređuje roštilj u uslovima koji su daleko lošiji od onih koje imamo u našim kuhinjama. Uobičajene bakterije koje uključuju Kampilo bakteriju, salmonelu, ešerihiju koli i listeriju vrebaju nas tokom vrelih letnjih dana izazivajući porast broja slučajeva trovanja hranom.

Kada jedemo zaraženu hranu naše telo odgovara na nju uobičajenim simptomima kao što su grčevi u stomaku, dijareja, povraćanje, mučnina i gubitak apetita. Hrana koja može da dovede do trovanja, a najviše je konzumiramo tokom leta je sladoled. On je opasan kada se konzumira nakon što se otopio pa je opet zamrznut u prodavnici. Sladoled se brzo topi na sobnoj temperaturi, a mlečna, slatka i vlažna sredina odlične su za razvoj bakterija, posebno kada se sladoled po drugi put otopi.

Najbolji način da to izbegnete je da vratite činiju sladoleda nazad u frižider nakon što ste u činiju izvadili količinu koju nameravate da pojedete. Ukoliko iz činije zahvatite sladoled dva puta istom prljavom kašikom, takođe izlažete hranu zarazi od bakterija.

Svake godine na hiljade trovanja hranom bude uzrokovano salmonelom koja može da se nađe u svežim jajima od kojih se pravi domaći sladoled. U sladoledima koji su proizvedeni u fabrici koriste se pasterizovana jaja i savetuje se upotreba pasterizovanog mleka kada pravimo sladoled kod kuće. Pošto i kod pasterizovanih namirnica može da dođe do zaraze, savetuje se da koristimo najbolje namirnice koje se kuvaju.

Leti pijemo ledene kafe i čajeve kada izađemo u šetnju, a često se dešava da u ledu završe fekalije i na taj način izlažemo naše zdravlje opasnosti. Dinje i lubenice mogu da budu zaražene salmonelom, ešerihijom i listerijom, jer bakterije iz zaraženog zemljišta dospevaju na površinu ploda. Pranje voća i piovrća pre jela može da bude efektivno, ali ukoliko bakteriaj prodre u plod onda tu ispiranje ne pomaže. Ono što je dobro jeste to da većina bakterija proizvodi specifičan miris pa možemo da zaključimo da je nekom voću istekao rok. Nažalost, listerija može da se razmnožava u frižideru, a ne odaje nikakav miris.

Ukoliko se bojite zraze neke od ovih bakterija, preduzmite sve mere zaštite od držanje hrane u čistom frižideru, čistim posudama, perite ruke i pazite na kojoj temperaturi čuvate namirnice.

VIDEO: Zbog specifične ishrane, ovaj sport vodi u BOLESTI

(Telegraf.rs/independent.co.uk)