Jača duh i telo: 4 razloga da cugnete bar jednu tekilu odmah!

Ispijanje margarita ili čiste tekile vam možda i neće više toliko izazivati grižu savesti kao pre

Jedna stvar nam je svima jasna, tekila baš i nije hladni, zdravi sok od sirovog kelja. Ali, istraživanja su pokazala da postoje određeni kvaliteti u tekili, koji čine naš organizam i duh zdravijima. Od povećanog zdravlja kostiju, pa do pomoći pri gubitku kilograma.

10 opakih simptoma koje uvek ignorišete, ali ne bi trebalo jer mogu biti fatalni

Prema "Američkom hemijskom udruženju", šećeri u agavi (biljka koja se koristi za pravljenje tekile), agavini, pomažu pri smanjenju šećera u krvi. U jednom istraživanju su kroz eksperiment na miševima, kojima su davali vodu obogaćenu agavinima, naučnici shvatili da su miševi jeli manje i imali manje nivoe šećera u krvi od onih koji nisu uzimali agavine.

Miševi koji su pili vodu sa agavinom su lučili hormon GLP-1, koji produžava osećaj sitosti u želucu i proizvodi insulin, što znači da bi agavini mogli pomoći i kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2.

Prema rezultatima drugih istraživanja, tekila je dobra za kosti. Jedan istraživač iz Meksika je utvrdio da biljka od koje se proizvodi tekila sadrži supstance sposobne za poboljšanje apsorpcije kalcijuma i magnezijuma koji su neophodni za održavanje zdravlja kostiju. U studiji "Centra za istraživanje i napredne studije" iz Meksika, miševi koji su tokom eksprimenta konzumirali šećer iz plave agave su proizveli skoro 50 odsto više osteokalcina - proteina čije je prisustvo neophodno za proizvodnju nove kosti.

Čak se i prečnik kostiju povećava nakon osam nedelja konzumiranja tekile. Mercedes Lopez, koja je vodila ovo istraživanje u Meksiku, kaže da se ti efekti svode na interakciju između šećera iz plave agave i bakterija u crevima koji omogućavaju molekulima šećera da vezuju hranjive materije i pomognu njihovom prenosu u ćelije koštane srži. Ovi rezultati pružaju mogućnost razvijanja alternativnog tretmana za osteoporozu, bolest koja pogađa oko 200 miliona ljudi širom sveta.

Ali, dobrih efekata koje ima na kosti i dijabetes, tekila odlično utiče i na: 

1. Ljubitelje fitnesa

Alkohol ne pridonosi izgradnji masnoća, niti izgradnji mišića. Ali svako, pa i oni koji puno treniraju, moraju s vremena na vreme da se malo opuste. Rič Tidmarš, fitnes trener iz Londona, ističe da bi ljudi trebalo više da se opuštaju uz čašicu tekile, nego uz čašicu piva.

- Sa otprilike 60 kalorija po čašici, uz dodatak limuna i nekog tonika možete uživati u letnjem napitku koji vam neće pokvariti sav trud iz teretane. Zato je za muškarce koji rade na svojim mišićima bolje da popiju dve ili tri tekile, nego jedno kraft pivo. - kaže Rič.

2. Pomaže probavi

Iako tekila ne može biti digestiv, odnosno piće nakon obroka, istraživanja su pokazala da ona pomaže probavi. Biljka agave sadrži visoku dozu inulina, odnosno topivih vlakana, što pomaže probavnom sistemu uzgojem dobrih bakterija. Zato neki ljudi predlažu ispijanje jedne čašice tekile pre jela, da bi podstakla metabolizam, a zatim jednu čašicu posle jela kako bi se podstakla probava.

3. Pomaže mršavljenju

Istraživanja su pokazala da tekila pomaže pri snižavanju šećera u krvi. Agavini šećeri koji se prirodno pojavljuju u biljci agavi su neprobavljivi, što znači da deluju kao dijetalna vlakna i podržavaju rast zdravih bakterija u ustima i crevima. Pokazalo se da agavini šćeri pomažu da se ljudi osećaju sitije i da tako manje jedu.

4. Pomaže pri spavanju

Iako se smatra da je tekila piće za zabave, ona zapravo opušta ljude, smirujući im nerve i zbog toga se smatra da je dobra za nesanicu.

(Telegraf.rs)