"Trougao smrti" na licu može da vas ubije: Dobro pazite gde cedite bubuljice

Ceđenje bubuljica se nikako ne preporučuje iz više razloga

Opšte je poznato da ceđenje bubuljica može da prouzrokuje trajnu upalu, depigmentaciju i ožiljke, ali mnogi nisu upoznati sa pravom opasnosti po zdravlje ukoliko cedite bubuljice sa određenih delova lica.

Zašto vam se na moru pojavljuju bubuljice i šta treba da radite sa njima?

“Trougao smrti” kako se naziva ova regija, prostire se od vrha nosa, preko uglova usana i to je regija u kojoj se najviše javljaju bubuljice. Prema mišljenju stručnjaka ceđenje sa ovih delova lica može da bude veoma opasno po zdravlje.

Ova regija je opasna je zbog prokrvljenosti ovog dela lica. Džeremi Brauer profesor dermatologije, kaže da vene koje prolaze ovuda povezane su sa sinusima i zadnjim delom mozga. Kada istisnete bubuljicu, prljavština sa vaših ruku i bakterije iz vazduha mogu da inficiraju otvorenu ranu i pokrenu opasnu infekciju..

Vene iza naših očiju kada dođe do infekcije mogu da je dovedu do mozga i izazovu paralizu, a u nekim slučajevima i smrt. Ukolikose ne leči, infekcija sinusa može da dovede do gubitka vida, utiče na mozak i pojavu meningitisa, ali i šloga.

Šanse da se ovako nešto desi nisu velike, ali ipak treba sprečiti mogućnost da do toga uopšte dođe. Savetuje se da se ova zona dezinfikuje i održava čistom kako bi se smanjio otok. Guljenje kože na ovom delu lica može da izazove veće probleme nego što su to ožiljci i depigmentacija.

Doktor Mehmet Oz, istakao je da čak i čupanje dlaka iz nosa može da bude opasno i da dovede do infekcije jer se nalazi u samom centru “trougla smrti”. Umesto toga koristite trimer koji će skratiti dlačice u nosu i tako bezbedno rešiti vaš problem.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)