Majke koje ovakvim sredstvima čiste kuću uništavaju zdravlje svojih mališana

Čišćenje kuće upravo je postalo još opasnije

Proizvodi za čišćenje kuće mogu da utiču na težinu dece tako što dovode do poremećaja bakterija u njuhovim crevima, a mališani su izloženi najvećem riziku sa 3 godine ukoliko njihove majke čiste dom hemikalijama umesto prirodnim sredstvima za čišćenje.

Simptomi raka creva: 90 odsto ljudi iskusi jedan od ova tri znaka upozorenja

Ranija istraživanja su pokazala da deca koja provode više vremena u čistim domovima pre nego u vrtiću sa ostalom decom, imaju veće šanse da budu gojazna jer imaju problema sa kontrolom apetita.

Hemikalije u proizvodima za čišćenje, poznate kao obesogeni, prema rečima stručnjaka utiču na uvećanje broja masnih ćelija. Istraživači sa Univerziteta Alberta posmatrali su 757 beba uzrasta od 3 do 4 meseca kako bi odredili nivo bakterija u njihovim crevima. Ista deca su merena i kada su bila stara od 1 do 3 godine, a njihove majke su popunjavale ankete o njihovim navikama u čišćenju.

Deca čije su majke čistile kuću uz pomoć hemikalija imale su veću težinu do treće godine, na šta najveći uticaj ima bakterija Lachinospiraceae. To dovodi i do povećane koncentracije Ruminokokusa kao i niže vrednosti Hempfilusa i Klostridijuma. Ovakav odnos bakteriaj se najčešće viđa kod obolelih od dijabetesa i ekcema. Klostridijum ima veoma veliku ulogu u varenju i imunitetu.

Deca koja su u kontaktu sa prirodnim sredstvima za čišćenje koja su ekološkog sastava, imaju manje šanse da budu gojazna i boljeg su zdravlja. Razlog je manji kontakt sa hemikalijama koje utiču na bakterije u crevima, ali i to što njihovi roditelji imaju zdravije životne navike.

Kao zaključak, stručnjaci su istakli da antibakterijska sredstva za čišćenje imaju mogućnost da promene mikrobiološku sredinu i povećaju rizik da deca budu gojazna.

VIDEO: On zna tajne "gospodskog" čišćenja, briše parket i uživa

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)