Sve više žena jede svoju placentu nakon porođaja: Da li je u pitanju samo bizarni trend ili je to zaista korisno?

Trend koji je u porastu među novopečenim majkama je da pojedu placentu nakon porođaja

Iako zvuči veoma odvratno, mnoge majke ističu da su pojele svoju placentu nakon rođenja bebe jer ona može da im da energiju, pomogne da se brže oporave, zaustavlja krvarenje i sprečava nastanak postporođajne depresije.

O ovom trendu najviše smo čuli od poznatih dama kao što je Dženuari Džouns, Krisi Tajgen, Niki Rid, Kim i Kortni Kardašija, Ketrin Higl i poslednja u nizu Hilari Daf.

Ona je gostujući u jednoj emsiiji otkrila da je popila svoju placentu u smutiju i da je bila oduševljena.

- To je bio najbolji smuti koji sam ikada probala. Nisam popila ukusniji smuti od moje desete godine života. Bio je bogat sokom i voćem, sve je bilo odlično. Prema teorijama, tako se prevenira postporođajna depresija i zaustavlja krvarenje nakon porođaja i to su bili dovoljni razlozi da probam, rekla je Hilari i dodala da se oseća odlično, a da ostatak posteljice konzumira kao kockice leda.

Među poznatim damama je popularna i konzumaciaj posteljice u vidu pilula. Placenta se osuši i preradi da ima izgled i oblik vitamina. Ono što sve intrigira jeste da li je to zaista zdravo ili ne.

Nažalost, ne postoji dovoljno dokaza ni za ni protiv toga da li treba ili ne konzumirati placentu nakon porođaja. Možda će jednog dana biti dovoljno kliničkih istraživanja o ljudskoj placenti pa ćemo znati nešto više o ovoj proceduri.

Većina žena i dalje smatra da su tvrdnje da je placenta bogata vitaminima i da je dobra ideja pojesti je nakon porođaja. S druge strane, neki tvrde da j eto loša ideja jer je placenta poput filtera dok je beba u stomaku pa može da obiuje i štetnim materijama. Neohodna su dodatna istraživanaj u ovoj oblasti, a da li je ovo praksa i kod nas?

(Telegraf.rs/chatelaine.com/yumama.com)