Bronhitis ili upala pluća - evo kako da najlakše utvrdite u čemu je problem

I doktori su u dilemi kada treba da uspostave dijagnozu, ali ipak mogu da se nađu neke razlike između ova dva oboljenja

Na vrlo sličan način se manifestuju sve bolesti koje zahvataju respiratorni sistem. Ipak, postoji način da saznate da li imate bronhitis ili upalu pluća.

I bronhitis i upala pluća su bolesti donjih disajnih puteva, a i simptomi su im slični. Zato je jako teško ispravno dijagnostikovati ova oboljenja.

- Nema jasne granice između bronhitisa i upale pluća, ali bolesti se različito leče i zato je važno utvrditi ispravnu dijagnozu - kaže dr Vilijam Šafner, specijalista za infektivne bolesti Vanderbilt univerziteta u Nešvilu.

Ono što je važno znati je da bronhitis predstavlja upalu bronhija, malih cevčica koja iz dušnika vode u pluća, i to predstavlja bitnu razliku između ove dve bolesti.

Foto-ilustracija: Profimedia

Bronhitis je najčešće posledica virusa, dok upala pluća može da se zaradi i od bakterijske infekcije. 

- Bronhitis je, takođe sličan i prehladi, odnosno isti virus izaziva oba oboljenja - kaže dr Efraim Calik, specijalista za infektivne bolesti na institutu "Duke Health" iz Severne Karoline.

- Ljudi bukvalno dobiju bronhitis na isti način kao i običnu prehladu, ali jedna osoba može da bude samo prehlađena, dok druga može da ima bronhitis, jer se virus individualno razvija u organizmu - objašnjava Calik.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy / Zbog srčanih problema u Srbiji godišnje umre 52.000 osoba

Najčešći simptom za bronhitis je kašalj koji se javlja naglo. Može da se desi da pri kašljanju bude izbacivanja i sluzi, ali ona mora da bude bezbojna ili svetla. Ove simptome prati i malaksalost, blaga groznica, nedostatak daha. Najčešće traje od 7-10 dana, ali kašalj može da se zadrži i duže.

Zbog toga što se radi o virusnoj infekciji, bronhitis se nikad ne leči antibioticima, već analgeticima i antipireticima. Još bolje je da se lečite medom i toplim čajem.

- Kod pneumonije zapaljenje prevazilazi bronhijalne puteve i prodire dublje u pluća i najčešće je posledica bakterijske infekcije - kaže dr Šafner.

Simptomi raka pluća na koje morate da obratite pažnju Foto-ilustracija: Profimedia

Ono što je jasno vidljivo je da upala pluća zahvata oba krila i da mora da se leči antibiotskim lekovima, najčešće u velikim dozama. Izražen je i gubitak težine. Upala pluća traje mnogo duže nego bronhitis i nisu retki slučajevi komplikacija.

Najvažnija stvar je da se pri prvom bolu u grudnom košu propraćenom kašljem javite svom lekaru radi uspostavljanja prave dijagnoze da ne bi došlo do pogrešnog lečenja.

(Telegraf.rs / health.com)