Da li vas pirinač polako truje, a WC razboljeva? Stručnjaci otkrivaju koje nas sve svakodnevne stvari inficiraju opasnim bakterijama

Svaki dan ste izloženi napadu bakterija, a da toga niste ni svesni

Svima je jasno da su dim od cigarete i živa jaja neminovni izvor zaraze, ali postoji još mnogo načina da dobijete bakterijsku infekaciju i to pirilikom obavljenja svakodnevnih radnji.

Najnovije studije pokazuju da se tokom jednog dana izložimo toliko puta mogućnosti da se inficiramo da je pravo čudo što ovakvi slučajevi ne eskaliraju.

Vreme je da se običan narod informiše o pretnjama iz spoljašnje sredine i da se nađe adekvatan način da se ljudi zaštite.

Na primer, mnogi ljudi, pogotovo oni koji imaju celijakiju, svakodnevno jedu pirinač. Ono što ne znaju je da je ova namirnica sadrži neorganski arsen, što može da dovede do podizanja nivoa toksina u telu do razmera bolesti.

Meso sa roštilja, takođe, nije zdravo. Ono sadrži policiklični aromatični ugljovodonik, koji je u grupi 1 kada su kancerogene materije u pitanju. Čak i male porcije roštiljskog mesa mogu da izazovu trajnu štetu.

Foto: Telegraf

Ono što je iznenađenje, loše toaletne vodovodne cevi mogu da izazovu takvu infekciju organizma da vam je zdravlje prilično ugroženo. Ovo je tipično za veoma razvijene gradove.

Društvo za analizu rizika je preporučilo svim zdravastvenim organizacijama da se angažuju i da više upozoravaju ljude na svakodnevne rizike koji im prete i koji im ugrožavaju zdravlje.

Otrovi u toaletu 

Rajan Džulijen, inženjer projekata u Mičigenu je sproveo studiju koja ispituje od kada datira voda u svakoj kući u ovoj državi.

Pokazalo se da je projektovanje toaleta u jednom segmentu napredovalo,a li da u nekim segmentima još stagnira. Mnogi domovi korisdte svega 9 litara sveže vode tokom dana,što je poražavajuće. Čak je pronađen podatak da je 2016. godine svega 37 odsto stanovništva koristilo svežu vodu.

Da bi voda bila sveža potrebno je da prolazi kod ispravne cevi, a ovo pokazuje da je vodovodska instalacija u ovoj državi u potpunom raspulu.

Ako je tako u Mičigenu ništa bolje nije ni bilo gde u svetu.

Foto: Telegraf

Naravno da voda koja nije sveža može da bude zaprljana, ali i zagađena bakterijama. Ovo dovodi do brojnih infekcija, koje kasnije mogu da prouzrokuju veće zdravstvene probleme. Neke od bakterija koje mogu da napadnu vaše telo su legionela, mikobakter, pseudomonas eruginosa, a sve su povezane sa nastankom tuberkuloze i infekcjama streptokoka i stafilokoka.

Erozijom vodovodnih cevi mnogi elementi koji su toksični dospevaju u vaše telo, pa nije ni čudo ako vam je često muka ili ako imate vrtoglavicu.

Otrovi u pirinču

Dr Zeng Zu sa univerziteta u Indijani je analizirao istraživanja koja pokazuju da pirinač sadrži arsen. Ono najvažnije, on je ispitao koliko se tačno arsena apsorbuje dok jedete prosečnu porciju pirinča.

Rezimirajući rezultate iz čak 143 studije, dr Zu je došao do zaključka da je organizam sposoban da apsorbuje između 73,1 i 88,6 odsto unesenog arsena.

Foto: Pixabay.com

Ovaj nalaz je otvorio debatu.

Pre nekoliko godina izveštaji udruženja potrošača su potvrdili da je pirinač zaista zatrovan i tada su se savetovali roditelji da ne daju deci ovu namirnicu.

Međutim, neke zajednice su pokazale svojevrsnu otpornost na apsorpciju arsena, a neke čak i otpornost na ovaj metaloid, kao što su stanovnici Čilea.

Neki narodi, na primer Kinezi, žive na ovoj namirnici i nemaju zdravstvenih problema. Naprotiv, jedna su od najzdravijih nacija.

Studije pokazuju da kuvanje pirinča u većoj količini vode (razmera 1:6) umanjuje nivo arsena u ovoj namirnici.

(Telegraf.rs / dailymail.co.uk)