Jedna jedina stvar je okidač za više od 4 odsto oboljenja od raka u celom svetu, a možete da je promenite

Uzročnici raka su različiti, ali ovaj jedan je okidač na koji možete da utičete

Ukoliko vam je bio potreban razlog da skinete kilograme, onda je to definitivno ovaj podatak. Gojaznost je okidač za pojavu četiri odsto karcinoma u svetu. A morate priznati da je jedan od retkih na koji možete da utičete.

Prema najnovijoj studiji objavljenoj u naučnom časopisu "The American Cancer Society’s journal" gojaznost je odgovorna za gotovo četiri odsto dijagostikovanih karcinoma na svetu. Ovaj podatak je prilično poražavajući, ako se uzme u obzir da je 21. vek u pitanju.

- Kada smo analizirali više epidemioloških naučnih istraživanja, našli smo direktnu vezu između pojave karcinoma i viška kilograma - kažu autori studije.

Analizirani su podaci prosečne težine ljudi koji su umrli od raka, kao i obdukciono stanje njihovih krvnih sudova. Kada su se nalazi uporedili došlo se do zaključka da je preterana kilaža uzrok čak 13 vrsta raka, a da otežava lečenje kod više od 50 odsto obolelih od ove opake bolesti.

Mnogi mehanizmi su ispitivani da bi se utvrdila tačnost ovih podataka. Naime, povećana masnoća u krvi uslovljava insulinsku rezistenciju, koja je odgovorna za povećanje šećera u krvi. To je okidač za proizvodnju insulinskih proteina koji razaraju organizam. To je već u mnogim studijama povezano sa stvaranjem raka jajnika, grlića materice i raka grudi. Visok nivo insulina je takođe povezan i sa rakom testisa, bubrega, prostate i limfnih žlezda.

Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM

- Kada se zna tačan uzrok bolesti, onda je mnogo lakše delovati i terapija koja je adekvatna dovodi do izlečenja - pojašnjavaju autori.

Svetska zdravstvena organizacija je objavila podatak da je trećina populacije gojazna. Međutim, rizik od oboljevanja od raka se ne može ravnomerno rasporediti na svaku zemlju u svetu, jer postoje one bogatije, kao i siromašnije države. Tako da je rizik da obolite od raka ako imate višek kilograma, a živite u siromašnoj zemlji jedan odsto, a ako živite u bogatoj zemlji između sedam  i osam odsto.

Da bi ste znali da li ste u rizičnoj kategoriji, potrebno je da izračunate svoj indeks mase, pa ako spadate u debeljuškaste ili preterano gojazne bilo bi dobro da se latite neke dijete i pređete na program zdrave ishrane.

Indeks mase izračunajte unošenjem podataka OVDE.

(Telegraf.rs / rd.com)