Umro je u snu jer je podgrejao i pojeo makarone koje su ostale od ručka - a to bukvalno može da se desi svakome ako ne ispoštuje ovo pravilo

Trovanje hranom je česta pojava, ali da neko umre od pokvarenog obroka je baš retko

Student je umro jer je pojeo bajate makarone, iako je smrt od trovanja hranom prava retkost. Evo kako je to uopšte moguće

Mnogi ljudi obožavaju da spremaju više hrane nego što im je potrebno za jedan obrok. Tako nastaju zalihe koje se danima razvlače u kući sve dok ponovo ne postanu interesantne za pojesti.

Kada pokvarena hrana postaje smrtonosna?

Postoji samo jedno pravilo vezano za ostatke hrane - stavite ih u frižider.

Foto: Pixabay.com

Jedan mladić je pojeo pokvarene makarone koje nisu bile u frižideru i to ga je koštalo života.

Ovo je slučaj iz 2008. godine i radi se o mladiću od 20 godina. Međutim, jutjuber pod nadimkom "Dr. Bernard" je rešio da svet podseti na ovog momka i na opasnost koju nosi sa sobom trovanje hranom.

Evo kako je tekla priča 

Mladić se jednog dana vratio iz škole i rešio da podgreje makarone koje su ranije spremane. Uključio je mikrotalasnu i uradio šta je zamislio. Večerao je i izašao napolje da trenira.

Samo pola sata kasnije, došao je kući žaleći se na glavobolju, mučninu i bol u stomaku. Povratio je par puta i već je sumnjao da se otrovao hranom. Otišao je u krevet, misleći da će ga sve proći za neki sat. Roditelji su ga našli mrtvog u krevetu sledeće jutro, pošto su ga potražili jer nije ustao da ide u školu.

Foto-ilustracija: Profimedia / Upala žučne kese i pankreasa, nadustost i bol u stomaku su najčešći za Uskrs

Konstatovano je da je mladić umro od teškog trovanja hranom, a uzrok je bakterija "bacillus cereus".

Belgijska nacionalna referentna laboratorija za epidemije izazvane hranom su istražili sadržaj mladićevog želuca. Analizirali su uzorak makarona i tomato sosa. Došli su do nalaza da je u samo jednom zalogaju makarona sa sosom bilo dovoljno opasne bakterije da uništi jetru jadnog momka, što se i desilo.

Zato, ukoliko imate nameru da jedete testeninu ili bilo koje drugo jelo narednog dana, obavezno ga stavite u frižider. Ali i za to ima pravilo. Ne smete stavljati tek spremljenu hranu  u frižider, već bi trebalo da sačekate bar dva sata. Samo na ovaj način ćete izbeći trovanje hranom.

(Telegraf.rs / cookinglight.com)