Za niske ljude kažu da su skloni nasilju i agresivniji od visokih, a evo u čemu je njihova prednost

Visina ima i te kakav uticaj na našu ličnost i poimanje sebe

Istraživanje u kome je učestvovalo 600 muškaraca starosti od 18 do 50 godina pratilo je njihovo interesovanje za drogu, zločine i nasilje u zavisnosti od njihove visine.

Centar za kontrolu bolesti u Atlanti koji je sproveo ovo istraživanje otkrio je da su muškarci koji su manje razvijeni i muževni, manje visine, skloniji tome da urade nešto nasilno ili neko kriminalno delo od viših muškaraca.

Niski muškarci mogu da budu veoma privlačni ženama. Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Ivy

Za muškarce koji su niski, veruje se da pate od sindroma neravnomernog stresa, pa su skloni tri puta više od razvijenijih i viših muškaraca da počine neki zločin ili nasilje. Ovo ide ruku pod ruku sa tvrdnjom koja dolazi sa Univerziteta Oksford, a koja ukazuje da je “sindrom niskog muškarca” zaista veliki problem i masovna pojava. Istraživači su naglasili da je manja visina ta koja dovodi do to ga da se osoba oseća ranjivo, pa se povećava nivo paranoje. Ovaj sindrom je poznat i kao Napoleonov kompleks.

Danas je muškarcima visina postala jako važna s obzirom da ih moderno društvo sve više pritiska, na šta nisu imune ni žene. Visina je sada glavna tema među muškarcima. Naravno, rezultati istraživanja možda nisu u potpunosti merodavni jer je u ispitivanju učestvovao mali uzorak. Muškarci koji su niski često imaju i veću potvrdu da se dokazuju i često su veoma uspešni u društvu.

Za Napoleona se pričalo da je veoma nizak, mada on nije mnogo niži od prosečne visine današnjeg muškarca. Ukoliko uzmemo Napoleonovi visinu kao merilo, onda su muškarci niži od 170cm niski.

Napoleon je bio prosečne visine. Foto: Wikipedia Commons/DIREKTOR

Sindrom malog muškarca možda jeste, a možda i nije stvarna pojava jer istraživanja se često sukobljavaju. Na primer, smatra se da su viši muškarci pametniji, imaju bolje pozicije u kompanijama, često dobijaju unapređenja, zarađuju više i žene ih više saleću. Kako god, kada pogledamo neke glumce kao što su Tom Kruz, Elajdža Vud i Majkl Dž. Foks koji su poznati, bogati i uspešni, vidimo da žene mogu da osvoje i niski muškarci.

(Telegraf.rs/disclose.tv)