Kokosovo ulje je čist otrov - tvrdi profesorka sa Harvarda

Prethodno je prozvano "supernamirnicom", ali je sada isplivala prava istina

Dr Katrin Majkls je ocenila kokosovo ulje kao otrovno i obrazložila koliko ono zapravo može biti štetno za zdravlje. Sve do sada smo smatrali da je upravo ono pravo blago za naše zdravlje i neverovatan prirodni lek.

Profesorka sa Harvarda je dovela u pitanje navodne zdravstvene dobrobiti kokosovog ulja u tvrdeći da je jednako loše za zdravlje kao i "čist otrov".

Dr Karin Majkls je tokom govora pod naslovom "Kokosovo ulje i ostale nutritivne greške" opisala na koji sve način ovo ulje nije dobro za organizam.

Ovo je u suprotnosti sa sadašnjim uverenjima da je ulje kokosa dobro za zdravlje, i sa tim što je prethodno bilo prozvano "supernamirnicom" koja u kuhinji može da bude sastavni deo svakog obroka.

"American Heart Association" je pre dve godine ažurirala svoje tvrdnje u odnosu na zasićene masne kiseline iz kokosovog ulja, savetujući da ih ljudi zamene u svojoj ishrani nezasićenim mastima kako bi smanjili rizik razvoja kardiovaskularnih bolesti kasnije u životu.

Pixabay

Prema dr Majkls, konzumiranje kokosovog ulja je daleko štetnije od onog pravljenog od žitarica, budući da se kokosovo ulje uglavnom sastoji od zasićenih masnih kiselina.

- Kokosovo ulje je jedna od najgorih namirnica koje postoje. Ne postoji nijedno istraživanje koje potvrđuje pozitivne efekte konzumiranja ovoga ulja. Kokosovo ulje je nezdravije od svinjske masti. Kokosovo ulje je čist otrov - tvrdi Majkls.

Njeno mišljenje je donekle podržala i britanska nutricionistkinja Lili Sauter.

- Tek je skoro u Velikoj Britaniji zabeležena veća potražnja za kokosovim uljem, budući da se uveliko propagiraju njegove blagodeti, od jačanja imuniteta pa čak do prevencije Alchajmerove bolesti. Ali treba imati u vidu da je kokosovo ulje potpuno sastavljeno od zasićenih masnih kiselina, pa njegovim konzumiranjm možete i te kako premašiti preporučenu dnevnu količinu od 20 grama dnevno za žene i 30 grama dnevno za muškarce - tvrdi Sauter i dodaje da je važno napomenuti da ne postoji hrana koja je u potpunosti loša ili dobra.

Foto: pixabay.com

Unošenje hrane koja sadrži zasićene masne kiseline može da poveća rizik od razvoja koronarnih bolesti zbog porasta količine lošeg holesterola u krvi.

Osim kokosovog ulja, druge namirnice bogate zasićenim mastima uključuju maslac, tvrdi sir, kobasice i pite sa mesom.

S druge strane, hrana bogata nezasićenim mastima uključuje masnu ribu, orašaste plodove, semenke, biljna ulja i avokado.

(Telegraf.rs / radiosarajevo.ba)