Buket zdravlja: Salata od ovog jestivog cveća izuzetno je bogata vitaminima

Verovatno vam je nekada palo na pamet šta bi vam se desilo kada biste pojeli buket cveća

Naši preci, da bi se prehranili, bili su primorani da jedu biljke, divlje voće, koštunjave plodove i korenje, a tek kasnije je čovek počeo termički da obrađuje namirnice i da  sveža hrana dolazi u obliku voća i povrća za salatu.

U novije vreme, u jelovnik polako ulazi i cveće. Ali ne svo cveće, naravno.

Nije svo cveće jestivo. Foto: Pixabay.com

Salate od jestivog cveća postale su pravi trend i ne samo što izgledaju vrlo neobično i atraktivno, imaju posebnu aromu i veoma su zdrave. U nekim delovima sveta cveće je važan deo tradicionalne kulture. Takvu kulturu pojedini botaničari i nazivaju kulturom jedenja cveća.

Cveće se osim u salatam koristi i na sendvičima,  u supama i pićima.

Dragoljub – naročito lep, ali i ukusan cvet. Mladi listovi dragoljuba imaju puno vitamina C i jačaju imuni sistem. Cvetovi su blaži od pikantnih listova i odlični su u salatama sa paradajzom, svežim kozjim sirom.

Borač – ili “krastavac biljka” – svojim divnim plavim cvetovima predstavlja lepu jestivu dekoraciju. Borač se koristi kao začin za salatu, a naročito za salatu od krastavaca jer ima sličan ukus, ali ide i uz povrće, supe i sosove. Pomaže i prilikom prehlade.

Pravi ljubitelji egzotične hrane obožavaju cvetove banane. Foto: Pixabay.com

Ljubičica – cvetići obične i rogaste ljubičice imaju divan ukus.

Timijan – idealan je za spravljanje marinada za roštilj, uz povrće i kuvana jela.

Žalfija – ima veoma intenzivan miris. Dobro se slaže sa ribom, a nezamenljiva je kada se priprema teleća džigerica. Često se pije kao čaj ili se prerađena jede u bombonama.

Osim nabrojanih, u jestive cvetove spadaju i slez, dan i noć, neven, ruža i maslačak. Cvetovi banane, akacije ili gardenije namenjeni su ljubiteljima egzotičnijih ukusa.

(Telegraf.rs/stvarukusa.rs)