Voće koje čini da antibiotik deluje mnogo efikasnije

Antibiotici će bolje delovati ako uz njih pijete dodatak brusnice!

Otpornost koju je čovečanstvo razvilo na antibiotike najbolji je dokaz njihove preterane upotrebe, a gubitak života miliona ljudi zbog komplikacija izazvanih naizgled izlečivim bolestima trentuno je najveći izazov moderne medicine.

Iako je otkriveno još nekoliko vrsta antibiotika, njihovo uvođenje u primenu je izuzetno teško i može da potraje dugo. Do tada naučnici su se fokusirali na jačanje postojećih.

Jedno rešenje pak, im je sve vreme bilo pred nosem.

Naime, brusnica koju karakteriše prelep ukus, a ponajviše njeni zdravstveni efekti po zdravlje može nam pomoći da pobedimo otpornost prema antibioticima.

Grupa naučnika sa Fakulteta Mekgil u Montrealu dodala je ekstrakt brusnice u bakterijske molekule i pored toga što se već sprovodi lečenje antibiotikom. Ispostavilo se da su bakterije i te kako postajale ranjivije na dejstvo antibiotika.

Foto-ilustracija: Foter/withrow

Naučnici su na ovakvu ideju došli nakon brojnih studija koje svedoče o tome da je sok od brusnice višestruko delotvoran na infekcije urinarnog trakta.

Tako su oni ispitivali bakterije koje izazivaju infekcije urinarnog trakta, pneumoniju i gastroenteritis - proteus mirabilis, pseudomonas aeruginosa i escherichia coli.

- Što duže unosimo antibiotik počinjemo da stvaramo otpornost na njega. Ali kada smo istovremeno uz antibiotik uveli i ekstrat brusnice nije razvijen otpor. Ovo je veliki korak u borbi sa otpornošću na bakterije, kaže prof dr Natali Tufenkdži, autorka istraživanja.

Dodatna istraživanja potvrdila su da ekstrakt borovnice povećava osetljivost bakterija na antibiotike na sledeći način: čini zid bakterijske ćelije pristupačnijim od antibiotika i ometa mehanizam koji bakterije koriste da bi eliminisale dejstvo antibiotika.

(Telegraf.rs)