Lekarska greška koja se dešava mnogo češće nego što mislimo i znamo

Postoji preko 80 slučajeva hiruških intervencija na pogrešnom delu tela u poslednjih 10 godina, podatak je iz 100 španskih bolnica.

Lekarske greške su česte, ali postoje neke za koje smatramo da su nemoguće ili jako retke da se dese.

Međutim, jedno istraživanje koje je predstavljeno na godišnjoj konferenciji Evropskih anesteziologa u Beču pokazuje da obavljanje hiruške procedure na pogrešnom mestu nije tako retko kao što mislimo.

Preko 80 hirurških intervencija na pogrešnom delu tela zabeleženo je u 100 bolnica u Španiji u poslednjoj deceniji, podaci su koje je na konferenciji izneo dr Daniel Arnal iz Madrida.

Foto: Profimedia

Do sada je postojao samo podatak da se ovakva situacija događa samo jednom u 100 hiljada slučajeva.

- Naši dokazi mogu da budu samo vrh ledenog brega jer je surova istina da postoji dramatičan nedostatak informacija o ovakvim događajima, rekao je dodajući da zdravstvo u Španiji pod hitno mora uvesti mere prevencije u budućnosti.

Najviše zahvata na pogrešnom mestu dešava se u ortopediji (48 odsto) i oftamologiji (28 odsto). U 44 odsto slučajeva intervencija na pogrešnom delu tela je bila povezana sa hiruškom procedurom, a operacija je bila izvedena u polovini ovih slučajeva. U ostalih 56 odsto slučajeva greška je zapravo bila anestezija na pogrešnom delu tela. Ozbiljna fizička oštećenja prijavljena su samo u tri slučaja.

(Telegraf.rs)