Prepoznajte simptome raka prostate na vreme i spasite sebi život

Muškarci koji imaju preko 50 godina moraju jednom godišnje da idu na preventivnio pregled kod urologa

Rak prostate je najčešći oblik raka koji pogađa muškarce, ali iako je najčešći među populacijom muškaraca starijih od 50 godina dešava se da se on dijagnostikuje i kod mlađih.

Rak prostate zahvata malu žlezdu koja se nalazi u korenu bešike. Najvažnija funkcija prostate koja je deo reproduktivnih organa muškaraca je da stvara prostatnu tečnost. Ona je veličine oraha i raste kako muškarac stari.

Foto-ilustracija: Foter/abolotnov

Okružuje prvi deo uretre, kanala koji sprovodi urin i semenu tečnost. Kada se rak prostate pojavi on se najčešće nalazi unutar žlezde. Rak nastaje kada ćelije počnu nekontrolisano da se umnožavaju.

Prema izveštaju stručnjaka, u najvećem broju slučajeva raka prostate rak raste polako i obično se ne prenosi na druge telove tela. Kada se rak prostate proširi na neki drugi deo tela , onda postaje uznapredovali rak prostate.

Simptomi raka prostate mogu da budu češće uriniranje, promene u uriniranju, osećaj da je bešika prazna nakon uriniranja, ali i krv u urinu i semenoj tečnosti. Ono što je važno naglasiti jeste da ove simptome imaju i stariji muškarci kojima se uvećava prostata zbog godina, a nemaju rak.

Simptomi da se rak proširio dalje jesu bol u leđima, kukovima i karlici, erektilna disfunkcija, krv u urinu ili semenoj tečnosti il ineobjašnjiv gubitak kilograma.

Foto: Pixabay.com

Iako se ne zna uzrok raka prostate, par faktora mogu da izazovu pojavu ove bolesti. Tu spada 50 godina starosti i više, pozitivna porodična anamneza na bolst, gojaznost i loša ishrana.

Neke dijagnoze bolesti ne zahtevaju nikaku terapiju. Terapija zavisi od toga gde se nalazi tumor prostate i da li se proširio dalje. O pacijentu treba da brine više lekara uključujući onkologa, radiologa i medicinske sestre.

Rade se neretko i operacije uklanjanja žlezde, radioterapija, hormonsk aterapija i hemoterapija. Ukoliko bolest ne može da se izleči, ovim terapijama može da s euspori napredovanje i produži životni vek obolelog.

(Telegraf.rs/independent.co.uk)