Evo zašto po psihičko zdravlje maturanata nije dobro odlaganje prijemnog ispita iz matematike

Procurio prijemni ispit iz matematike - kako će se ovo odraziti na decu?

Foto: ATA Images

Nakon što je "Telegraf" došao u posed testova koji su kružili među decom podiglo se mnogo prašine u javnosti, a prijemni ispit iz matematike je odložen za četvrtak.

Slike testa su preko Vajbera, navodno delili đaci Osnovne škole "Lazar Savatić" u Zemunu. S druge strane, škola smatra da curenje testova nema veze sa njima.

Dok BIA i policija jure krivce, a Ministarstvo prosvete i osnovne škole se prepucavaju, niko se ne pita kako čitava ova situacija može uticati na decu i njihove rezultate?

- Pojačava im se stres jer je sama situacija po sebi stresna. Oni se spremaju svim snagama za taj datum i onda im ovako nešto razbije očekivanja, pa moraju ponovo da se adaptiraju. Svaka adaptacija traži novu energiju, pa se možda osećaju istrošeno, navela je za "Telegraf" psiholog Ivana Ružička.

Foto: Privatna arhiva

Prema njenim rečima, ovo s psihološke strane nije dobro po decu za koje je prijemni ispit velika stvar, a cela situacija izgleda neozbiljno.

Da li pak, ovo može uticati na njihove rezultate?

- Neće uticati na rezultate, ali hoće na stres samim prolongiranjem. Oni jedva čekaju da završe da se opuste, a mislili su da će sutra to sve već biti rešeno.

Psiholog Dragana Ivanović se slaže da odlaganje produžava stres, ali i nesigurnost u sopstveno znanje.

- Oni koji su učili, možda će čak i bolje uraditi test u četvrtak, a kod nekih će se samo produžiti anksioznost, pa je kod svakog deteta individualno, zaključila je.

(Tara Tomović)