Dr Dejan Stefanović upozorava: Ova bolest je tihi ubica vida, ne odlažite posetu oftalmologu

Za glaukom kažu da je tihi ubica vida i drugi je uzročnik slepila u Srbiji nakon dijabetesa

Vrlo česta i opasna bolest, koja ne ugrožava život, ali utiče na njegov kvalitet je glaukom.

Čak 100.000 ljudi u Srbiji boluje od ove očne bolesti koja koja je toliko podmukla da svaka osoba nakon 40. godine mora obavezno da ide na pregled kod oftalmologa.

Foto: A. Nalbantjan

Glaukom je skup bolesti optičkog živca koja dovodi do oštećenja očnog nerva ili retine. Posledice mogu biti oštećenje vidnog polja, a ako se bolest zanemaruje i ne otkrije na vreme, može doći i do gubitka vida ili slepila.

Glaukom nastaje kada imate previše tečnosti u oku, tj. kada je povišen očni pritisak. Normalan očni pritisak kreće se između 10 i 21 mmHg i varira tokom dana.

Upravo vodica u oku održava očni pritisak pod kontrolom. Kada je oticanje vodice smanjeno ili otežano dolazi do nagomilavanja tečnosti u oku i pritisak počinje da raste i razara deo po deo vidnog živca.

Foto: A. Nalbantjan

Glaukom je podmukla bolest jer u početku oštećenje ne zahvata centralni vid, vidno polje koje vidimo ispred sebe kada gledamo ili čitamo.

Oštećenja kreću sa periferije oka.Tek u završnoj fazi bolesti dolazi do popuštanja centralnih delova i potpunog gubitka vida.

Podaci Svetske zdravstvene organizacije govore da je po učestalosti glaukom druga po redu očna bolest koja dovodi do slepila, odmah posle katarakte.

Foto: A. Nalbantjan

U svetu glaukom ima 60 miliona ljudi, od njega je oslepelo čak 4 miliona, a smatra se da neku vrstu ove bolest ima nekoliko miliona svetske populacije, a da nisu ni svesni da je imaju.

Glaukom ne daje nikakve simptome, osoba nema bolove, a ako neko ima malo više godina ume da se pomeša sa kataraktom.

Postoji i glaukom zatvorenog ugla koji je vrlo dramatičan po nastanku. Odjednom nastaje bol u jednom oku, polovini glave, prate ga pad vida, mučnina, povrćanje i opšte loše stanje. Ovakvo stanje pre pacijenta odvede kod oftalmologa.

Foto: Telegraf.tv

Lekari u Bel Medicu poseduju najsavremenije metode lečenja glaukoma. Od pacijenta se traži samo da dolazi na redovne kontrole, minimum jednom godišnje, a merenje očnog pritiska je jedan bezbolan čin koji može da vas spasi od gubitka vida.

Ako se glaukom otkrije na vreme i leči, neće ugroziti vid i kvalitet života i neće dovesti do gubitka vida i slepila. Važno je samo da se bolest drži pod kontrolom.

U našem videu pogledajte šta oftalmolog Dejan Stefanović iz klinike Bel Medic kaže o ovoj podmukloj bolesti.

(Telegraf.rs/PR/Bojana Krstić)