Zašto bi bilo dobro da razmislite o zamrzavanju sperme pre nego napunite 40 godina?

Muškarce u srednjim godinama takođe napadaju mnoge reklame i saveti sa svih strana kao i žene

Kao da vam nije dosta to što bam je koža opuštenija, kosa ređa, sada vas još i kompanije za zamrzavanje sperme bombarduju komentarima da vaša sperma nije dobra i da je trebate sačuvati dok još možete.

Zamrzavanjem spermatozoida povećavate šanse da jednog dana dobijete dete veštačkom oplodnjom i sačuvate zdrave spermatozoide koji će oploditi jajnu ćeliju vaše partnerke.

Foto: Pixabay.com

Ove kompanije se vode dvema tvrdnjama koje se baziraju na strahovima od kojih je jedan realan, a drugi je malo ciničan. Prvo, ko kaže da ćete vi biti jedan od onih muškaraca koji postaju očevi u 40-im kada se koncentracija sperme smanjuje, spermatozoida j emanje, nisu pokretni kao nekada, a oblik je drugačiji i veća su DNK oštećenja na spermi. Ističe se d aovi muškarci rizikuju decu obolelu od autizma i raka. Drugi strah je da ukoliko ne zamrznete spermu sada i odmah možda će kasnije biti kasno jer način života negativno utiče na spermatozoide.

I godine i način života su faktori koji smanjuju kvalitet sperme čak i kod zdravih muškaraca, ali zamrzavanje nije jeftino i još manje zagarantovano dobro.

Paketi usluga variraju u ceni. Morate da platite analizu sperme čija cena zavisi od obima analiza koje prihvatite, a tu je obično i depozit koji morate da platite. VGodišnje se naplaćuju troškovi za čuvanje sperme u adekvatnim uslovima i tu cena ide i do nekoliko stotina evra. Ukoliko se odlučite na ovaj korak u dvadesetim godinama, do 40. kada odlučite da je odmrznete već ćete platiti nekoliko hiljada evra kompaniji. Uz to, morate da znate da samo 50 odsto sperme preživi ovaj proces.

Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

Ponekad je zamrzavanje jajnih ćelija odlična i pametna odluka, pogotovo ako imate neki problem koji može u mnogome da utiče na kvalitet vaše sperme (poput hemoterapije, ili neke druge bolesti ili nesreće koja vas može učiniti sterilnim).

U suprotnom, mladi muškarci ne trebaju nikakvo čuvanje sperme. Ukoliko žele da poboljšaju kvalitet sperme onda bi trebali da promene i način života. To znači manje ili uopšte cigareta i alkohola, šećera i više fizičke aktivnosti.

VIDEO: Veštačka oplodnja je isto što i vantelesna oplodnja

(Telegraf.rs/menshealth.com)