Jedna namirnica može da smanji rizik od dobijanja raka debelog creva, obavezno je uvrstite u ishranu

Konzumiranje ribe tri puta nedeljno moglo bi da smanji rizik od pojave raka debelog creva, tvrdi nova studija

Naučnici sa Univerziteta Oksford posmatrali su 500 hiljada ljudi, a poseban naglasak je bio na unosu svih vrsta ribe.

Istraživanje je došlo do zaključka da su oni koji su konzumirali ribu minimum tri puta nedeljno imali 12 odsto manji rizik od dobijanja raka debelog creva od onih koji su jeli jednu porciju nedeljno.

Foto: Pixabay.com

Čak i deca znaju da je suviše masna hrana nezdrava. Naš organizam posebno opterećuju životinjske masti ne samo kalorijama koje su kasnije vidljive na našem telu u vidu sala, već prevashodno zdravstveno. Kod žena koje konzumiraju previše masnu hranu, rizik od oboljenja raka dojke je i do 55 procenata.

Porcije ne moraju da budu velike što znači da je dovoljno da pojedete oko 360 gr nedeljno ribe.

Foto: Pixabay.com

Omega-3 masne kiseline u ribi ne samo da pokušavaju da spreče nastanak malignih celija, vec koče i dalji razvoj već formiranih. Kod osoba obolelih od raka, kod kojih je riba često na trpezi, postoji velika šansa da se kancerogene ćelije u njihovom organizmu dalje ne razvijaju.

Masnije ribe su posebno delotvorne kod smanjivanja rizika od pojave raka. Preporučuje se konzumiranje sardina i lososa.

(Telegraf.rs)