Tetovaže, pirsing, seks bez kondoma i introvenozni način drogiranja okidači za hepatitis B i C

Upravo ova dva tipa virusa vodeći su uzroci umiranja u svetu, a po učestalosti su na drugom mestu među zaraznim bolestima, posle tuberkuloze

Virusni hepatitis B i C su među najzaraznijim bolestima, a o toj bolesti i zaštiti govorilo se cele sedmice, povodom Svetskog dana borbe protiv hepatitisa.

Upravo ova dva tipa virusa vodeći su uzroci umiranja u svetu, a po učestalosti su na drugom mestu među zaraznim bolestima, posle tuberkuloze.

U Šumadijskom okrugu 2017. i 2018. zabeležen je manji broj obolelih nego prethodnih godina, a u tom periodu češće su bili zaraženi muškarci.

Pixabay

- Ono što bih ja savetovala, ko god ima neko rizično ponašanje, seksualne odnose bez kondoma, pogotovo intravenski korisnici droga koji menjaju često nesterilne špriceve i igle, da dođu, da se testiraju i naravno da povedu računa o svom zdravlju - rekla je dr Vesna Andrejević iz Centra za promociju zdravlja u Institutu za javno zdravlje u Kragujevcu.

Foto-Ilustracija: Profimedia

Ona dodaje i da veliki rizik izaziva tetoviranje, kao i stavljanje pirsinga.

- Posebno treba skrenuti pažnju mladima, jer su jako skloni da u neproverenim salonima rade tetovaže, pirsinge i nisu svesni da tamo postoji ovaj rizik od inficiranja - rekla je Andrejević.

(Telegraf.rs)