Većina Srba pati od ateroskleroze i povišenog holesterola, a ove 3 jeftine namirnice provereno leče

Najefikasniji i najjeftiniji čistači krvnih sudova i "ubice" lošeg holesterola

Ateroskleroza, odnosno zakrčenje krvnih sudova, jedna je od najčešćih bolesti od kojih pati veliki broj Srba.

Iako se najčešće vezuje sa starost, istina je zapravo da se javlja u najranijem detinjstvu, da bi u zrelom dobu izazvala ozbiljne zdravstvene probleme. Može da se razvija sporije ili brže, a kojom brzinom će stradati krvni sudovi zavisi od uzročnika bolesti.

Jedan od glavnih okidača su masne materije, prvenstveno loš holesterol (LDL) koji se unosi hranom. Isto koliko hrana može da odmogne kod ateroskleroze, toliko može i da pomogne.

Foto: Pixabay.com

Ove tri namirnice su najbolji čistači krvnih sudova i efikasni u snižavanju lošeg holesterola.

Beli luk

Jedan od najefikasnijih prirodnih antiseptika i antibiotika, širi krvne sudove i pojačava cirkulaciju krvi, pa je razumljivo što je jedan od najboljih lekova za čišćenje arterija. Beli luk takođe snižava nivo lošeg holesterola, a smanjuje i rizik od pojave moždanog i srčanog udara. Brojne studije su pokazale da redovnim unosom belog luka se smanjuje rizik od razvoja ateroskleroze i hipertenzije (povišenog krvnog pritiska). Da biste sprečili zakrčenje krvnih sudova, svakog dana unosite 2-3 čena belog luka.

Kurkuma

Zahvaljujući sastojku kurkuminu a koji poseduje antioksidativna i antiinflamatorna svojstva, ovaj egozični začin čuda čini kad je reč o začepljenim krvnim sudovima. Osim što sprečava pojavu ateroskleroze, kurkuma smanjuje i nivo lošeg holesterola, a samim tim i stvaranje masnih naslaga u arterijama, ali i opušta krvne sudove i smanjuje rizik od moždanog udara ili srčanih bolesti. Jednom dnevno pijte čašu toplog mleka u koju ste umešali kašičicu meda i kašičicu kurkume.

Foto: Pixabay.com

Ovsena kaša

Ovsene pahuljice su bogate rastvorljivim vlaknima koja se vezuju za višak lošeg holesterola u našem digestivnom traktu i uklanjaju ga iz svog tela. Osim toga, ovas je bogat i magnezijumom koji održava krvni pritisak u normali. Preporuka je da svakog dana jedete 1-2 činije ovsene kaše, u koju možete dodati sveže voće, orašaste plodove i med.

(Telegraf.rs)