Ovo je najukusnija i najzdravija grickalica za zdravo srce, a ima samo 215 kalorija na 100 grama

Ko ne voli bruskete?

foto: pixabay.com

Tradicionalni brusketi sa paradajzom koji se viđaju u svim mediteranskim zemljama premazani pelatom ili sa paradajzom najpopularnija je "grickalica" u Evropi još od 16. veka koja se smatra najboljom za srce.

Hleb sa paradajzom predstavlja zdravo i ukusno jelo koje može da se jede u bilo koje doba dana. Nema puno kalorija (samo 215 na 100 grama) i pun je vitamina zbog čega je odlično za srce.

foto: pixabay.com

Svaka porcija ove "grickalice" pokriva čak 10,8 odsto dnevnih energetskih potreba.

Brusketi sa paradajzom, odnosno Pa amb tomaquet kako ih zovu u Kataloniji prave se od prepečenog (ili ne) hleba prethodno potopljenih u maslinovo ulje sa pola zrelog paradajza preko ili premazani pelatom i dobro posoljeni.

U prošlosti ovo se smatralo radničkim obrokom, a prvi put se brusketi kao recept pominju još u 18. veku iako se brusketi sa paradajzom konzumiraju još od 16. veka.

(Telegraf.rs)