Ibuprofen nikako sa antidepresivima: 5 kombinacija lekova koje nikako ne smete da pijete zajedno

Pravila za uzimanje lekova umeju da izazovu pravu konfuziju

Neki lekovi se piju na prazan stomak, dok se neki uzimaju isključivo sa hranom.

Da li ste znali da neko voće može da poništi dejstvo vašeg leka i da li znate koji lekovi ne bi trebalo da se uzimaju zajedno?

Farmaceut Filip Krili sa Univerziteta Kingston kaže da lekovi mogu da imaju interakciju, ne samo među sobom, nego i sa određenom hranom i pićem, kao i vitaminima i biljnim preparatima.

Postoji šest poznatih kombinacija koje uvek treba da izbegavate:

1. Statini i sok od grejpa

Statine će vam pripisati lekar ako imate problem sa holesterolom ili probleme sa srcem. Tada treba da izbegavate grejpfrut jer njegov sok može da uspori apsorpciju leka u telo i poveća njegovu prisutnost u krvi. Tada se povećavaju neželjeni efekti leka zbog kojeg možete da dobijete bolove u mišićima, oštećenje jetre, povećanje nivoa šećera u krvi i glavobolju.

2. Varfarin i zeleno lisnato povrće

Varfarin je antikoagulans. On deluje na jetru i umanjuje količinu ključnih proteina krvi koji omogućavaju formiranje ugrušaka krvi. Kada uzimate ove lekove treba da izbegavate vitamin K kojeg ima u izobilju u zelenom lisnatom povrću i koji umanjuje delovanje leka.

3. Antidepresivi i ibuprofen

Nisu svi antidepresivi isti ali oni s kojima morate da budete pažljivi su oni koji u sebi sadrže hormon sreće- serotonin.

Ukoliko ih uzimate u kombinaciji sa ibuprofenom u riziku ste od unutrašnjeg krvarenja, pojave stomačnih grčeva, umora i nesvestice.

Foto: PIxabay.com

4. Metronidazol i alkohol

Mnogi farmaceuti će vam reći da izbegavate alkohol dok pijete neki antibiotik. Ukoliko ste imali problem sa infekcijom zuba stomatolog vam može pripisati baš metronidazol koji u kombinaciji sa alkoholom može da izazove jake mučnine i povraćanje.

5. Biljni preparati za pobošljšavanje raspoloženja i anti-bebi pilule

Usled delovanja nekih biljaka lekovi postaju manje efikasni, pa je pogrešno mišljenje da nešto što je biljnog porekla može da bude bezopasno.

U ovom slučaju može da poništoi dejstvo kontraceptivne pilule i lako može doći do neželjene trudnoće.

6. Kalcijum i drugi lekovi

Mnogi ljudi s godinama počinju da uzimaju dodatak kalcijuma zbog očuvanja zdravlja kostiju. I dok na jednoj strani kalcijum pomaže našem telu s druge strane može ozbiljno da ometa terapiju koju su vam pripisali lekari.

Određene antibiotike, lekove za štitnu žlezdu i lekove protiv malarije ne treba uzimati u kombinaciji sa kalcijumom.

Najbolje rešenje je da napravite pauzu od dva sata između uzimanja redovne terapije i suplementa kalcijuma.

(Telegraf.rs)