Žena umalo nije umrla zbog tampona: "Da sam zakasnila jedan dan, sada ne bih bila živa"

Majka petoro dece inficirala je krvotok putem tampona zbog čega je bila životno ugrožena

Greta Zarate iz Severne Karoline početkom godine ležala je 4 dana na intezivnoj nezi zbog infekcije koju je dobila od tampona tokom menstruacije.

Na dan Nove godine Greti je počeo ciklus, ali i i simptomi nalik gripu. Nekoliko dana nakon toga pritisak joj je alarmantno pao, a simptomi gripa su kulminirali.

Doktori nisu znali uzrok ovakvog stanja organizma koje čak ni CT skener nije mogao da ustanovi.

Nakon brojnih ispitivanja ginekolog je u uzetom vaginalnom brisu ustanovio sindrom toksičnog šoka, ozbiljno stanje organizma koje je izazvala bakterijska infekcija.

Gretin organizam je bio u toksičnom šoku, stanju sepse u kojem sopstveno telo napada svoje organe.

Foto-ilustracija: Foter/

Doktori su otkrili da su se potencijalno opasne bakterije gomilale nakupljanjem krvi na njenom tamponu. Nakon toga su ušle u krvotok kroz mikroskopske posekotine sa zidova vagine.

Sreća u Gretinom slučaju je bila što se na vreme javila u bolnicu gde su reagovali u pravom trenutku. Doktori kažu da da je zakasnila i jedan dan, posledice su mogle da budu fatalne.

Toksični šok, koji pogađa jednu od 100.000 žena dešava se kada bezopasne bakterije stafilokoke ili streptokoke, koje inače žive na koži, dospeju u naš krvotok i počnu da proizvode opasne toksine. Simptomi šoka su: visoka temperatura, nizak pritisak, povraćanje, konfuzija.

Žene koje stavljaju tampone stvaraju pogodno tlo u vagini za brzo razvijanje bakterija zbog nagomilavanja krvi na jednom mestu.

Na kutijicama za tampone stoji upozorenje od smrtonosne infekcije ako ga nosite više od osam sati u vagini.

Video: Neki ljudi ne mogu seksualno da se uzbude dok se dobro ne ispovraćaju

(Telegraf.rs)