Ovo su poslovi koji kod žena povećavaju rizik od dobijanja srčanog udara

Doktori upozoravaju da postoje određena zanimanja kojavas izlažu većem riziku od srčanih oboljenja

Najnovija studija došla je do zaključka da su žene koje rade u zdravstvu izložene većem riziku od dobijanja kardiovaskularnih zdravstvenih problema.

Eksperti su išli i dalje pa su precizirali da su najugroženije medicinske sestre, radnici iz zdravstvene pomoći i socijalni radnici.

Pored ljudi u zdravstvu podložniji srčanim problemima su i radnici na blagajnama, utvrdila je studija Univerziteta u Filadelfiji.

Studija je posmatrala preko 65 hiljada žena i kod njih 13 odsto utvrđeni su kardiovaskularni problemi i povezanost sa pomenutim zanimanjima.

Foto: Profimedia/Corbis

Socijalni radnici imaju čak 36 odsto više rizika za dobijanje bolesti srca, a 33 odsto više rizika imaju radnici koji rade na blagajnama.

Žene sa nekih radnih mesta u medicinskom sektoru imaju 16 odsto povećan rizik od kardiovaskularnih oboljenja, a najviše u sektoru medicinskih sestara, psihijatrije i kućne nege.

Kada je reč o poslovima koji su dobri po rad srca eksperti kažu da su to agenti za prodaju nekretnina, posrednici u prodaji i administrativni asistenti.

(Telegraf.rs/B.K.)