Snimak posle kog bi samo nekom bez duše palo na pamet da baci petardu. Šta je uopšte tu zanimljivo?

Znamo da se životinje plaše, ali ovaj snimak je mnoge rasplakao

foto: screenshot/Facebook/Damir Arambašić/pixabay.com

- Ovo je Keks... Zamolio me je da vam kažem da ne bacate petarde jer se jako boji. Ono što je vama "veselje" njemu je jedna velika trauma. Hvala na razumevanju - napisao je Damir Arambašić koji je na Fejsbuku podelio snimak svoj uplašenog vučjaka koji je zaklon od zvuka petardi potražio u tuš-kabini.

Tradicionalno, tokom decembra i januara veliki broj građana proslavlja božićne i novogodišnje praznike koristeći pirotehnička sredstva. Životinjama na ulici je ovaj period veoma stresan jer im zvuci pucanja petardi ni malo ne prijaju, a s obzirom na to da je njihov sluh mnogo osetljiviji od ljudskog, buka od petardi i vatrometa može dovesti do ozbiljnih oštećenja.

Štaviše, zbog petardi i pirotehničkih sredstava svake godine, prema statistikama, od srčanog udara ugine preko 5.000 pasa.

Foto: Profimedia, Uppa creative

Iako se već godinama apeluje, a sada i uvode zakonske mere po kojma se posedovanje i ispaljivanje petardi novčano kažnjava, ne možemo, a da se ne zapitamo - zašto uopšte ovakva procedura uveseljava ljude?

Dok se sve vreme susrećemo sa reflektujućom svetlošću vatrometa i varnica, postali smo jako dobri u skreniranju boja u našem mozgu i kao rezultat, bilo šta drugo može se činiti prenaglašenim i magičnim.

Zbog toga se drugi izvori pokretne svetlosti, poput zvezda padalica i vatrometa, takođe smatraju magičnim.

I u čemu je poenta? Mozgu se to dopada!

Telegraf.tv

Drugi razlog zbog kojeg se mnogi raduju bacanju petardi jeste taj što nas to u isto vreme plaši. Za razliku od pasa i male dece koju jednostavno preplavi buka, odrasli osećaju posebnu vrstu zadovoljstva između treptaja i praska.

Suspenzija stvorena u jazu između očekivanja i događaja je ono što nas plaši, ali u isto vreme ono što je zabavno, ali samo onda kada imamo kontrolu nad tim.

Srećom, zbog onih koji vole životinje, ali i novčanih kazni čini se kao da je ove godine manje petardi. Bilo kako bilo, sledeći put čak i da pomislite da bacite petardu, setite se snimka sa početka teksta.

Video: Evo kako za 30 dinara možete da napravite invalida od sebe

(Tara Tomović/Telegraf.rs)