Poremećaj disanja koji izaziva hrkanje ublažava se jednom potpuno neobičnom aktivnošću

Naučnici su utvrdili da smanjenje telesne težine poboljšava disanje bolesnika koji pate od apneje

Foto: Pixabay

Tim istraživača iz Pensilvanije pokušava da sazna da li redukovana ishrana otklanja masne naslage sa donje strane najpokretljivijeg mišića u telu čoveka- jezika.

Zadebljanje jezika

Još uvek nije jasno zašto se masne naslage formiraju na jeziku, ako znamo da ovaj mišić omogućava govor, disanje i prevrtanje hrane.

- Zadebljanje jezika može biti genetske prirode ili posledica evolucije. Zdravi obroci svakako pomažu da se izbegne taloženje masnoća na jeziku - objašnjava autor studije Ričard Švab.

Apneja

Reč je o poremećaju disanja koji izaziva hrkanje, glasno disanje i trzanje tokom spavanja. Može biti uzrok pospanosti tokom dana i generalno loše utiče na kvalitet života.

Najčešći tip je opstruktivna apneja. Javlja se tokom spavanja, kada gornji disajni putevi delimično ili potpuno postanu neprohodni. Osobe sa prekomernom težinom, uvećanim vratom i krajnicima nosioci su većeg faktora rizika.

Foto-ilustracija: Pixabay

Kako sprečiti pojavu apneje

- Pokušajte da smanjite telesnu težinu

- Spavajte na boku

- Izbegavajte alkohol, naročito pre spavanja

- Ne uzimajte tablete za spavanje bez odobrenja lekara

Ozbiljnija stanja zahtevaju bolnički tretman. To podrazumeva i upotrebu aparata za disanje. Tokom noći mehanizam upumpava kiseonik i drži disajne puteve konstantno otvorenim.

Naučnici sa Univerziteta u Filadelfiji posmatrali su 67 pacijenata koji boluju od opstruktivne apneje. Pacijenti su tokom tretmana izgubili oko 10 odsto telesne mase i za 30 odsto smanjili tegobe koje nastaju zbog apneje.

Posmatrajući veličinu otvora na gornjim disajnim putevima, naučnici su utvrdili da su poboljšanja nastala sa smanjenjem telesne težine. Gubitak kilograma odrazio se i na veličinu mišića vilice koji su neophodni za proces žvakanja hrane. Smanjili su se i mišići sa obe strane disajnih puteva.

- Pozdano smo utvrdili da se simptomi apneje ublažavaju usled redukcije masnoća na jeziku. Postavili smo jedinstveni terapeutski cilj, a to do danas nije bio slučaj prilikom lečenja - objašnjava doktor Švab.

Studija je objavljena u stručnom časopisu za respiratornu i urgentnu medicinu.

- Istraživanje daje tačne informacije o faktorima koji utiču na stvaranje apneje, ali ne postoje jasne metode koje mogu u potpunosti otkloniti masnoće nataložene na jeziku - objašnjava za BBC britanski doktor Nik Hopkinson.

Video: On je zver u krevetu i baš zato niko sa njim ne sme da spava

(N.N.)