Suvi led se koristi i u Srbiji, a evo kako može da ubije ako njime rukuje neko ko nije stručan

Bizarna nesreća koja se dogodila u Moskvi ne prestaje da šokira svet

Naime, na rođendanskoj zabavi uticajne ruske blogerke Ekaterine Didenko preminulo je troje ljudi, a nekoliko je završilo u bolnici nakon što je u bazen ubačen suvi led zbog kojeg je odmah došlo do stvaranja ugljen-dioksida, pa se zatvorena prostorija pretvorila u gasnu komoru.

Šta je uopšte suvi led?

Suvi led je ugljen-dioksid (CO2) u čvrstom agregatnom stanju na temperaturi od −79°C. U normalnim atmosferskim uslovima, u procesu sublimacije prelazi direktno iz čvrstog u gasovito stanje (ne topi se kao običan led, već isparava), zbog čega je i dobio naziv suvi led.

U mnogim industrijskim procesima kao nusproizvod se javlja ugljen-dioksid, koji se sakuplja i zatim reciklira u procesu proizvodnje suvog leda.

On se može proizvesti i od tečnog ugljen-dioksida, pri kontrolisanim uslovima u specijalno konstruisanoj mašini. Pri tom procesu prvo se dobija supstanca nalik suvom snegu, a zatim njenom kompresijom i suvi led, koji se zatim presuje kroz posebnu ploču (ekstruder), i tako dobija proizvod različitih dimenzija.

Suvi led se najčešće isporučuje u obliku peleta (duguljasti valjci) prečnika 3 mm ili 16 mm, ili u obliku bloka dimenzija 250mm×250mm×400mm, prosečne težine oko 25kg.

Zašto je suvi led opasan?

Suvi led, koji je zapravo čvrsti oblik ugljen-dioksida, nije opasan ako se pravilno skladišti i koristi. Međutim, može da predstavlja opasnost ako se brzo sublimira u gas ugljen-dioksida. Ukoliko ugljen-dioksid zameni normalan vazduh, onda zaista može otrovati i ubiti osobu koja se nalazi u prostoriji.

Ugljen-dioksid menja hemiju vazduha tako da se u zatvorenoj prostoriji nalazi sve manje kiseonika. Ovo nije problem u dobro provretrenom postoru, a budući da ugljen-dioksid "tone" u pod prostorije, njegova povećana koncentracija može izazvati probleme kućnim ljubimcima ili deci, više nego odraslima.

Foto: Shutterstock

Ne sme da dođe u dodir sa kožom

Suvi led je izuzetno hladan. Njegov dodir sa kožom ubija zdrave ćelije, a potrebno je samo nekoliko sekundi da dođe do unutrašnjeg smrzavanja tela, tako da se obavezno moraju koristiti rukavice pri rukovanju sa njim.

Ako eksplodira možete ogluveti

Suvi led sam po sebi nije zapaljiv ili eksplozivan, ali vrši pristisak dok prelazi iz čvrstog agregatnog stanja u gasoviti ugljen-dioskid.

Ako bi se suvi led pri vršenju tog pritiska stavio u hermetički zatvorenu posudu, nastao bi rizik od pucanja. Budući da "suva ledena bomba" proizvodi izuzetno glasnu buku, osoba može ostati i bez sluha.

Za šta se koristi u Srbiji i u svetu?

foto: pixabay.com

Upotrebe suvog leda su razne - od hlađenja hrane i pića u keteringu, u avio-industriji pogotovo, transporta krvi, krvne plazme i organa na niskim temperaturama, pa sve do čišćenja i odmašćivanja površina.

Međutim, suvi led se najviše koristi za stvaranje scenskih efekata, odnosno bele magle koju ste sigurno imali prilike da vidite na venčanjima u Srbiji, ali i u diskotekama.

Njegova cena na tržištu u Srbiji varira od 70 do 180 evra. Cena prvenstveno zavisi od toga da li se koristi pravi suvi led ili samo delimično. Drugi bitan faktor je i željeno vreme trajanja magle. Što je vreme duže, to je suvi led skuplji.

S druge strane, obavezno je i angažovanje stručnog lica koje će na pravi način rukovati ovom hemijskom supstancom radi stvaranja specijalnih efekata.

Video: Tragična žurka ruske bogatašice! Bacila suvi led u bazen, poginuo joj muž i dvoje prijatelja

(T.T./Telegraf.rs)