Rizik od prenosa virusa preko hrane i ambalaže mali, a evo kako ga efikasno eliminisati

- Korona virus se može taložiti na prehrambenim paketima, ali za 4 sata gubi snagu

Foto: Shutterstock

Virusolog Fabricio Preljiasko, direktor Instituta “Galeazi” u Milanu tvrdi da je opasnost od prenošenja zaraze virusom korona preko hrane ili ambalaže veoma mali.

- Korona virus se može taložiti na prehrambenim paketima, ali za 4 sata gubi snagu. Osim toga, niske temperature unutar frižidera blokiraju cirkulaciju virusa, a u nekom trenutku ga „unište“. Isto važi i za visoke temperature u rernama: 60 stepeni je dovoljno da "ubije" virus - kaže on.

Dakle, ističe on, u pogledu hrane i ambalaze nema većih rizika od ostalih situacija. Čišćenje se mora obaviti pravilno, pažljivo.

- Ali ne možemo sve dezinfikovati - kaze Preljiasko i ističe da pravila ostaju ista, a to znači da je neophodno pariti ruke i nikad ih ne stavljati u usta.

(Telegraf.rs/Tanjug)