Da li ste na pijaci primetili ovaj zeleniš? Kažu da je ovo najzdravija salata na svetu

Evo zašto matovilac treba da postane vaš omiljeni zeleniš...

Pixabay

Matilovac je mnogo ukusniji od obične zelene salate, a veoma je zastupljen u francuskoj i italijanskoj kuhinji. Jedan od razloga su bogatstvo vitamina i minerala, kao i jednostavan način pripreme. 

Ovaj zeleniš je bogat beta karotenom, provitaminom vitamina A, koji štiti ćelije od oštećenja i vitaminom A koji ima vodeću ulogu u apsorpciji gvožđa, jačanju imunog sistema, rastu i dobrom zdravlju kože.

Salata matilovac takođe sadrži značajan izvor vitamina B9, koji je posebno važan za trudnice, odnosno razvoj fetusa, kao i za rast i razvoj deteta.

Bogat je kalijumom, mineralom koji je neohodan za zdrav nervni sistem, funkciju mišila i dobar krvni pritisak..

Matilovac je jednogodišnja koja dobro uspeva u hladnom zemljištu, u kome se nalazi malo gline, na delimičnom suncu. Umerena klima pruža dobre uslove za uzgoj salate sa prelepim zelenim lišćem.

Pixabay

Lišće treba da bude zeleno i sveže, a izbegavajte ono sa žutim tačkicama.

Zeleniš možete da držite u frižideru najviše četiri dana, tako da bi bilo pametno pre kupovine da osmislite koje obroke ćete da spremate.

Matilovac možete da pripremate isto kao i običnu zelenu salatu, samo je savet da ne dodajete previše jako sirće kako ne bi izgubila svoj specifičan ukus. Odlično se slaže sa šargarepom, paradajzom, barenim jajima, sušenim voćem, ribom i svim vrstama sira.

Ova biljka nije baš najbolji izbor za kuvanje, ali se može kratko obariti, a zatim pomešati sa drugim namirnicama. Ukusna je i u mešanoj čorbi, a može je čak i pržiti nekoliko sekundi.

Pixabay

Kada je reč u upotebi,  nije preporučljivo hraniti decu pre navršenih 24 meseca, osim u kuvanom obliku, mešanjem u pire od krompira ili u oblikusupe.

Matilovac ima suptilan ukus lešnika, te će se vam se verovatno dopasti već pri prvom zalogaju.

Da li ste nekada probali ovaj zeleniš?

Video: Kako da jedete koliko želite bez ikakve griže savesti i brige o gojenju

 

(K.M./Telegraf.rs)