Dr Stevanović otkriva da li postoji zajednička karakteristika kod svih teže obolelih od korone

Kritični su kraj prve i kraj druge nedelje od početka infekcije

Načelnik Infektivne klinike dr Goran Stevanović na današnjoj konferenciji za medije otkrio je da li postoji zajednička karakteristika kod teže obolelih od korona virusa koji su na bolničkom lečenju.

- Ono što smo mi pričali kada govorimo iz ugla kliničara još od početka marta, aprila, maja, pa i danas jeste da postoje dva perioda u toku bolesti kada se pogoršanja očekuju. Kraj prve nedelje i kraj druge nedelje su dva perioda kada se beleže pogoršanja kod onih koji imaju ozbiljne kliničke slike bez obzira na uzrast. Promene nastaju naglo i mogu se razviti u nekoliko sati. Zajednička karakteristika kod takvih ljudi bez obzira na uzrast i pol jeste da su imali tešku upalu pluća.

Kako kaže, i laboratorijskim analizima se može ustanoviti da li se stanje pacijenta pogoršava.

- Ne postoji jedna zajednička karakteristika koja bi mogla posebno da se izdvoji za jednu starosnu grupu. Činjenica je da osobe koje imaju hronične bolesti i starije su, imaju veću šansu, ali je moguće takvo pogoršanje i kod mladih.

Ističe da je i gojaznost samo jedan od faktora rizika da će stvari verovatnije ići po zlu.

- Da, tačno je da je veća smrtnost kod muškaraca. Osobe koje su gojaznije, ako imaju tešku kliničku sliku, imaju i veći rizik od komplikacija - zaključio je.

(T.T./Telegraf.rs)