Dr Zoran Gojković: Da, nažalost, veliki broj preminulih u Srbiji bili su gojazni ljudi

Gojaznost se još jednom potvrđuje kao veliki faktor rizika

Pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković na današnjoj konferenciji za medije potvrdio je reči dr Edite Stokić da je gojaznost u Srbiji gde je jedna petina stanovnika ima višak kilograma, zapravo veliki faktor rizika.

- Da, nažalost, veliki broj naših pacijenata koji je preminuo su bile osobe koje su imale višak kilograma, odnosno uklapale se u definiciju gojaznosti i posledične šećerne bolesti. Sami ste rekli da veliki broj naših građana boluje od gojaznosti i to se može svrstati u dijagnozu. Pokrajinski sekretarijat i Ministarstvo zdravlja su u zadnjih par godina radili na programskim aktivnostima vezanim za usvajanje zdravih stilova života u pokušaju da što više edukujemo i mlade, ali i starije kako i na koji način se treba hraniti, kako prilagoditi ishranu savremenom dobu, izbegavati tu brzu hranu i sve ono što doprinosi povećanju broja kilograma. Naravno da ćemo to nastaviti da radimo - kaže.

Kako kaže, potrebno je da se više sektora uključi u proces edukacije građana.

- Upravo smo i pričali pre početka ove pandemije da se u sve to ne uključi samo zdravstveni sektor, već i prosveta, sportska udruženja i da na jedan ozbljan način popularišemo i sugerišemo svim našim građanima koliko je to važno. Nadam se da će to biti iz sve ove nesreće i neka pozitivna stvar i da ćemo se više orijentisati na tu fizičku aktivnost kojoj svi težimo jer je to veoma bitno.

- Mi ćemo putem softvera na kojem se trenutno radi od strane Vlade Republike Srbije imati mogućnost da s tim ozbiljnim statističkim podacima vidimo tačne procente koji su sve naši građani letalno završili svoj ishod i koje su sve komorbiditete imali i o tome ćete uskoro biti obavešteni - zaključio je.

(Telegraf.rs)