Dr Kisić Tepavčević: Kako ćemo izabrati pravu vakcinu koju treba da nabavimo za građane Srbije

Ovo će biti kriterijumi za nabavku vakcine

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević na današnjoj konferenciji za medije otkrila je na koji način će se odlučivati o pravoj vakcini protiv korona virusa za srpsko tržište, onda kada je bude.

- Pitanje imunizacije je jedno jako značajno i isključivo javno-zdravstveno pitanje. Kada, kako i u kom momentu i da li će da se uveze neka vakcina u našu zemlji, da li je obavezna ili preporučena.. Sve ima jasan protokol koji je isključivo baziran na stručnim elementima i potrebama za vakcinacijom. Nikakvi drugi parametri i kriterujumi ne mogu doći u obzir.

Kisić Tepavčević ističe da iako je u ovom trenutku veliki broj zemalja u trci za pravljenjem što bezbednije i efikasnije vakcine, još uvek ne postoji neka koju bismo mogli u bližem vremenskom periodu da primimo.

- Ono što treba da bude nam svima jasno jeste da sve vakcine koje su u upotrebi u našoj populaciji i koje će biti u upotrebi, prošle su sve bezbednosne procedure kontrole i to su one vakcine koje se upotrebljavaju u drugim zemljama, pre svega u EU. Tako da nijedna vakcina, ne samo za kovid već i sve bolesti, neće i ne može biti primenjivana ukoliko nema sve odgovarajuće sertifikate i nije prošla procedure i kontrole u našoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva. Ona mora da bude bezbedna i visoko efektivna - ističe.

A kada bismo mogli da je očekujemo?

-Ne može vam niko tačno definisati tu vremensku odrednicu, ali nijedna vakcina nije prošla sve faze istraživanja. Kada se i proizvede, njena nabavka nije jednostavna. Reda veličina i kada nabavljamo u rednom kalendaru vakcine i procenjujemo njihove potrebne količine, to se radi putem javnih tendera i to je procedura koja se planira godinu dana unapred. Nije nešto što je danas za sutra. Kada je covid u pitanju jeste sve specifično, ali nije nešto što se broji u danima, pa usudila bih se da kažem i mesecima - kaže i odgovara da li bi to moglo da bude do kraja godine:

- Mi se svi nadamo da je tako nešto moguće, ceo svet se nada zato što bi to nas kao populaciju značajno ojačalo u borbi protiv ovog virusa, ali u ovom momentu ne možemo da kažemo da je to nešto izvesno. Moguće su nade koje se polažu u bar dve do tri farmaceutske kuće koje se nalaze pri kraju svojih istraživanja. Ali, ne možemo govoriti o tome kao nečemu što je izvesno - zaključila je.

(T.T./Telegraf.rs)