Ako ste usamljeni i mirite se sa tim, možete da se razbolite od jedne opake bolesti

Upozoravajući rezultati najnovije studije

foto Pixabay

Ukoliko vam prija da najveći deo vremena provodite sami to može da vam preraste u naviku i da inicira osećanje usamljenosti, a ako se tokom godina ne oduprete osećanju usamljenosti rizikujete da u starijem dobu dobijete dijabetes tipa 2, pokazali su rezultati istraživanja sprovedeni u Americi.

Usamljenost je negativna emocija koja se javlja kada osoba shvati da njene socijalne potrebe nisu zadovoljene. Ona odražava neravnotežu između željenih i stvarnih društvenih odnosa, iako većina usamljenih to ne želi da prizna. Podaci meta-analiza sugerišu da usamljene osobe imaju 22% veći rizik od mortaliteta u poređenju sa osobama koje nisu usamljene.

Takođe, usamljenost negativno utiče i na kardio-vaskularno zdravlje.

foto Pixabay

U časopisu „Diabetologia“ ovog meseca objavljen je naučni rad fokusiran na povezanost usamljenosti i učestalosti dijabetesa tipa 2. Analizirani su rezultati studije u kojoj je učestvovalo 4.112 ispitanika bez dijagnoze dijabetesa, čija je prosečna starost bila od 56 do 74 godine.

Usamljenost je procenjivana u periodu od 2004. do 2005. godine pomoću revidirane skale usamljenosti Univerziteta u Kaliforniji u Los Anđelesu (UCLA). Slučajevi dijabetesa tip 2 procenjivani su u periodu od 2006. do 2017. godine.

Ukupno 264 (6,42%) učesnika razvilo je dijabetes tipa 2 tokom perioda praćenja.

Usamljenost je bila značajan prediktor incidence dijabetesa tipa 2, nezavisno od starosti, pola, etničke pripadnosti, imovinskog stanja, statusa pušača, fizičke aktivnosti, konzumacije alkohola, telesne težine, hipertenzije i kardio-vaskularnog oboljenja.

Prema nalazima ove studije, samački život i socijalna izolacija sami po sebi nisu nezavisni faktori rizika za nastanak dijabetesa tipa 2, ali usamljenost jeste. Mehanizme u osnovi ovog odnosa tek bi trebalo razjasniti.

(Telegraf.rs)