Novi simptom ili posledica korona virusa? Sve više ljudi u Srbiji prijavljuje ovaj problem

Svima nama je dobro poznato da je jedan od simptoma korona virusa gubljenje čula ukusa i mirisa, ali ovo je nešto sasvim novo

Foto: Shutterstock

Opšteprihvaćeni simptomi korona virusa jesu temperatura, suvi kašalj, umor i privremeni gubitak čula ukusa i mirisa. Ipak, s vremena na vreme pojavi se novi način manifestacije korone.

U takvim situacijama se uvek javi pitanje: Kako to da nismo čuli za ovaj simptom do sada?

Na popularnom srpskom forumu "Ana.rs" nekoliko ljudi se požalilo da, nakon što su preležali kovid-19, većina namirnica im je imala grozni ukus.

- Ćao svima. Treba mi savet, ili mišljenje. Sve u svemu, u junu mesecu sam imala simptome korona virusa (poput temperature od 37,8 stepeni) koji su trajali samo jedan dan. Međutim, s obzirom na to da se nisam testirala, ostala sam uskraćena za definitivni odgovor. Između ostalog, jedan od simptoma koji je ipak trajao duže je gubitak čula mirisa i ukusa. To je sve prestalo nakon nekih desetak dana. Od tada je sve bilo u redu, međutim poslednjih nedelju dana ili malo jače imam čudan osećaj u vezi sa hranom. Neke namirnice koje konzumiram imaju odvratan ukus, pa i miris. Na primer, pržena jaja ne mogu da okusim.

Dok pržim belance, tačno osetim neki specifičan i ružan miris i ukus da prosto ne mogu da pojedem, a žumance je skroz okej. Kafa takođe nema miris kakav bi trebalo da ima, meso, čips itd. Naglasiću, određene namirnice, ne sve. Ono što me najviše buni u svemu tome, je sto iste te promene oseća i moja cimerka.  Zanima me da li je neko imao slično iskustvo? Bilo kakav savet bi dobro došao. Šta može zapravo biti uzrok svemu ovome? - napisala je korisnica zvana "Macca17".

Foto: Pixabay

Druga korisnica je kao odgovor na pitanje u komentarima citirala objavu koju ona pre nekoliko nedelja napisala na Fejsbuku. Obe devojke su opisale slični simptom.

- Da li je neko imao problema sa čulom ukusa i mirisa?

Naime, već nedelju dana skoro sve što probam ima isti "ružan" ukus najsličniji užeglom suncokretovom ulju (to sam skontala kad sam probala pečeni suncokret). Međutim, probala sam čisto barene stvari bez imalo ulja i najčudnije je to što mi i kuvano jaje ima takav ukus. Dakle, svejedno mi je da li jedem meso, jaja, kokice, suncokret, picu, smoki, ribu, kuvani krompir, sveži krastavac - sve je istog takvog ukusa. Neobjašnjive stvari: pasta za zube, bombone, kao i miris cigare - opet ista priča.

Sa svežim voćem, mlečnim proizvodima, orasima i, gle čuda, slatkišima nemam taj problem. Da dodam: nisam trudna, nepušač sam i preležala sam kovid-19 pre dva meseca kada sam jedno vreme totalno ostala bez mirisa. Ima li ko slično iskustvo? - glasio je citat.

Ista korisnica je naglasila da joj se čulo ukusa nije vratio od kada je objavila ovaj post na Fejsbuku. Međutim tvrdi da svakoga dana pronađe novu namirnicu koja joj ne odgovara. Ona nakon što je preleža kovid-19 neko vreme je normalno osećala ukuse, a tek nakon dve nedelje je primetila da neke stvari nemaju isti ukus.

Dve korisnice su prijavile i neke iste namirnice koje više ne mogu ni da okuse, a to su: jaja, kokice i kafa.

Pročitajte i samo kako je izgledao razgovor:

Da li ste vi ili neko u vašem društvu imali slično iskustvo?

(Telegraf.rs)