Snizite holesterol prirodnim putem: Dva recepta koja će vam pomoći da masnoće u krvi dovedete u red

Povišene vrednosti lošeg holesterola mogu da izazovu niz hroničnih bolesti

foto Pixabay

Ukoliko se hranite nezdravo, jedete namirnice bogate mastima, niste fizički aktivni, pijete kontraceptivne pilule ili anabolike, vrlo je verovatno da je nivo lošeg holesterola u vašoj krvi iznad normalnih vrednosti. Da biste ga doveli u normalu, pridržavajte se dijetetskog režima koji isključuje masnu hranu i šećere i primenite neki od narodnih recepata koji provereno dovode holesterol u normalu.

Eliksir od limuna i celera

Sastojci:

  • 1 kg limuna
  • 300 grama celera
  • 2 litra vode
Pixabay.com

Priprema:

Operite limun (nemojte mu odstranjivati koru!), pa ga iseckajte na kolutove i sipajte u šerpu. Veće korenje celera izrendajte malo krupnije, dodajte u šerpu sa limunom i sve prelijte hladnom vodom. Šerpu stavite na ringlu i kuvajte na jakoj vatri dok tečnost ne provri; tada smanjite vatru i ostavite da se eliksir krčka još pola sata. Ostavite da se eliksir ohladi, procedite ga, tečnost prelijte u staklenu flašu i čuvajte na hladnom i mračnom mestu.

Svakog dana pola sata pre doručka i pola sata pre večere popijte po 50 mililitara ovog eliksira dok ne potrošite pripremljenu količinu. Zatim napravite sedmodnevnu pauzu, pa ponovite tretman još jednom.

Smokve u sirćetu

Jednako delotvoran “ubica” povišenog holesterola je i jabukovo sirće u kombinaciji sa smokvama. Potrudite se da nađete domaće jabukovo sirće; ono je malo mutnije od fabrički proizvedenog, blažeg je ukusa i neće smetati ni osobama koje imaju osetljiviji želudac.

Sastojci:

  • 30 mililitara jabukovog sirćeta
  • tri suve smokve

Priprema:

Uveče sipajte jabukovo sirće u šoljicu, pa u njega spustite tri manje suve smokve koje ste prethodno izbušili čačkalicom. Ostavite da odstoji preko noći, pa ujutro natašte pojedite smokve i popijte preostalo sirće iz šoljice. Uveče napravite novu dozu za sledeće jutro. Koristite smokve u jabukovom sirćetu najmanje 21 dan zaredom, pa onda proverite nivo lošeg holesterola u krvi.

Napomena: Eliksir od celera i limuna nemojte koristiti u isto vreme kad i smokve u jabukovom sirćetu!

(Telegraf.rs)