3 šolje ovog napitka dnevno sprečavaju rizik od razvoja dijabetesa za čak 42 odsto

Da li volite gorku kafu?

foto: Ilustracija/pixabay.com

Kafa smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, navodi Globalna zajednica za dijabetes.

Za polifenole, antioskidativna svojastva koji se nalaze u kafi, naširoko se veruje da pomažu u sprečavanju zapaljenskih bolesti, potvrdili su iz ove humanitarne organizacije.

Osim toga, kafa sadrži magnezijum, a visokim nivoi ove hranljivog minerala povezuju se sa nižim stopama obolevanja od dijabetesa tipa 2.

Pozivajući se na istraživanje Univerzitetskog medicinskog centra u Holandiji, tri šolje kafe dnevno dovode do 42 odsto manjeg rizika od razvoja dijabetesa tipa 2.

Mora se napomenuti da je odavno dokazano da kofein narušava osetljivost na insulin.

Naravno, sve to pod uslovom da je kafa gorka i bez mleka.

(Telegraf.rs)