Loša vest za muškarce, koji su preležali koronu: Brže gube antitela na virus od žena

Istraživanje, kojim je obuhvaćeno 308 osoba zaposlenih u bolnici u Strazburu, pokazalo je da muškarci ispoljavaju snažniji odgovor u akutnoj fazi, iskazan višim nivoom antitela, ali da tokom vremena on opada mnogo brže nego kod žena

foto-ilustracija: pixabay.com

Nivo antitela na kovid-19 brže opada kod muškaraca nego kod žena, pokazalo je novo istraživanje, čiji bi rezultati mogli da imaju implikacije po razvoj vakcine protiv korona virusa.

Istraživanjem je obuhvaćeno 308 osoba zaposlenih u bolnicama Univerziteta u Strazburu kod kojih je potvrđeno prisustvo korona virusa, uglavnom sa blažim simptomima bolesti, piše Gardijan a prenosi Tanjug.

Nivo različitih antitela meren je korišćenjem tri različita testa dva puta tokom perioda od 172 dana.

Prvo merenje je pokazalo da muškarci stariji od 50 godina i oni sa indeksom telesne mase većim od 25, imaju najviši nivo antitela.

Drugim merenjem je otkriveno da je nivo antitela u većoj meri opao kod muškaraca nego kod žena, nezavisno od starosti ili indeksa telesne mase, navodi se u studiji.

- Naše istraživanje je pokazalo da muškarci ispoljavaju snažniji odgovor u akutnoj fazi, iskazan višim nivoom antitela, ali da tokom vremena on opada mnogo brže nego kod žena, kod kojih ostaje na mnogo stabilnijem nivou - rekla je Samira Fafi-Kremer.

Olivier Švarc, jedan od autora studije, rekao je da izgleda da opadanje zavisi od početnog nivoa antitela.

- Ukoliko je nivo antitela viši, opadanje će biti brže, ali još ne znamo zbog čega tačno - navodi Švarc.

Sabra Klajn sa Univerziteta "Džons Hopkins" ističe da bi naučnici koji rade na razvoju vakcine trebalo da analiziraju i uporede odgovor muškaraca i žena na virus tokom vremena, jer je moguće da će kod muškaraca doći do gubljenja antitela i posle vakcinacije.

Foto: Tanjug/AP

Muškarci bi možda trebalo da prime drugu pomoćnu vakcinu da očuvaju imunitet na virus, tvrdi Klajn.

Naučnici još ne znaju sve o imunitetu na korona virus. Oni su upozorili da antitela, koja stvaraju B-ćelije i koja imaju ključnu ulogu u odbrani organizma, nisu jedno oružje čovekovog imunog sistema.

Jednako su važne i T-ćelije, čiji je zadatak da stimulišu proizvodnju B-ćelija i unište respiratorne ćelije u kojima virus živi.

Studija treba da prođe kroz proces recenzije.

Video: Dr Srđa Janković: Osobe koje su se opravile od Kovida, imaju zaštitna antitela

(Telegraf.rs)