Pandemija korona virusa može se zaustaviti i bez vakcine: Stručnjaci objašnjavaju kako

Spas se nazire u masovnom testiranju

Foto: Tanjug/AP

Nove studije sa Univerziteta Hardvard i Kolorado tvrde da bi masovno testiranje moglo u potpunosti da zaustavi širenje korona virusa, te da vakcinacija možda neće biti neophodna.

Učestalost testiranja je od ključnog značaja u prevenciji protiv širenja infekcije, naveli su stručnjaci.

- Kada pogledamo širu sliku, brzi testovi su bolja prevencija, iako slabije osetljivi, nego testovi na koje se čeka, a daju pouzdane rezultate - izjavio je Danijel Lermor asistent na Kolorado univerzitetu.

- Ovim principom, mnogo više bi se smanjio broj ljudi koji bespotrebno borave u izolaciji, dok bi se identifikovao broj zaraženih za koje je izolacija neophodna - dodao je on.

U naučnom časopisu "Science Advances" objavljena je studija na kojoj je Lermor učestvovao u saradnji sa naučnicima Instituta BioFrontier sa Harvard univerziteta.

U istraživanjima je prikazano da je frekventnost testiranja daleko važnija od osetljivosti testa jer dobrim delom sprečavaju širenje virusa, i to zato što čak dve trećine zaraženih nemaju nikakve simptome, a čekajući rezultate oni su dalji prenosioci infekcije.

Foto: Tanjug/AP

Roj Parker, jedan od autora istraživanja, objasinio je da se u gradskim uslovima, gde je recimo 4 odsto stanovništva zaraženo, zahvaljujući brzom testu broj zaraženih smanjio za 88 odsto.

- Kad bi se polovina nacije testirala na nedeljnom nivou i kad bi se samoizolovali u slučaju da su pozitivni, rezultat bi bio odličan. U toku nekoliko nedelja mogli bismo videti da se epidemija spušta na nivo koju se može lakše kontrolisati - naveo je profesor epidemiologije sa Univerziteta Harvard.

Podsetimo, Svetska zdravstvena organizacija je još tokom prvog talasa apelovala na masovno testiranje u cilju sprečavanja širenja infekcije.

Ovo bi bio ključ za prekid lanca zaraze.

Od početka pandemije do danas usled oboljevanja od kovida 19 preminulo je gotovo 1,4 miliona ljudi.

(Telegraf.rs)