Ispucale usne, opadanje kose, osip na licu: Promene na koži ukazuju na nedostatak ovih vitamina

Ovo su namirnice koje bi trebalo da uvrstite na svoj meni, ukoliko primetite neke od opisanih promena

Foto: Shutterstock

Koža, kao najveći čovekov organ, često kroz male znake može ukazati na zdravstvene probleme i poruke koje nam telo šalje. Ukoliko primetite određene promene na koži, one ne moraju ukazivati na velike probleme i to nije znak za paniku - možda vam samo nedostaju određeni vitamini ili minerali.

Malim promenama u ishrani moguće je uticati na poboljšanje zdravlja celog organizma, a ovo su namirnice koje bi trebalo da uvrstite u svoj meni, ukoliko primetite neke od sledećih promena na koži.

Ispucali uglovi usana obično ukazuju na nedostatak gvožđa, cinka i B vitamina, poput B3, B2 i B12. Ovakva pojava je uobičajena kod vegetarijanaca zbog načina ishrane, kojim ne dobijaju mnogo od pomenutih vitamina.

Rešenje je jesti više blitve, kikirikija i mahunarki poput sočiva, zatim unošenje lososa, tunjevine i jaja. Apsorpcija gvožđa pojačana je vitaminom C, koji takođe pomaže u borbi protiv infekcija. Ove namirnice treba kombinovati sa povrćem poput brokolija, crvene paprike, kelja i karfiola.

Crveni osip na licu i gubitak kose ukazuju na nedostatak vitamina B7, poznati i kao vitamin za kosu. Može se nadoknaditi konzumacijom kuvanih jaja, lososa, avokada, pečuraka, karfiola, soje, orhaha, malina i banana.

Foto: Shutterstock

Crvene ili bele promene na koži, slične akanama, obično na licu, rukama i nedrima ukazuju na nedostatak esencijalnih masnih kiselina i vitamina A i D.

Njihov nedostatak može se nadoknaditi konzumacijom lososa, sardina, oraha i badema, ali i semenkama lana i konoplje. Za vitamin A potrebno je jesti više povrća poput šargarepe, batata (slatkog krompira) i crvene paprike. Ove vrste povrća imaju dosta beta karotena, koje telo koristi kako bi dobilo potreban vitamin.

Što se tiče poboljšanja vitamina D, samo 10 minuta izloženosti suncu doprinosi njegovom pobošljanju.

Foto: Pixabay.com

Trnci ili peckanje u rukama ili nogama ukazuju na nedostatak vitamina iz grupe B, poput folne kiseline, B6 i B12. Navedeni simptomi mogu se javiti i u kombinaciji sa anksioznošću, depresijom, anemijom, umorom i hormonskim disbalansom.

Ove vitamine možete nadomestiti konzumacijom spanaća, špargle, cvekle, pasulja i jaja.

Foto: Pixabay

Grčevi u mišićima, probadajuća bol u prstima, zglobovima, lukovima stopala, nogama i leđima, ukazuju na nedostatak magnezijuma, kalcijuma i kalijuma. Ukoliko ste redovni vežbači, moguć je povećan gubitak vitamina grupe B, koji su topivi u vodi, zbog pojačanog znojenja.

Konzumacijom banana, badema, lešnika, tikvica, trešanja, jabuka, grejpfruta, brokolija i povrća kao što su kelj i spanać moguće je nadoknaditi ove vitamine.

(Telegraf.rs)