Brazilski soj korone registrovan u Njujorku: Zarazniji je i može da dovede do reinfekcije

Stručnjaci kažu da rešenje ipak postoji

foto Pixabay

Bilo je samo pitanje vremena kada će se brazilska varijanta korona virusa P.1 probiti kroz SAD i stići u Njujork. Više od desetak država sada je prijavilo slučajeve brazilskog soja korone, nakon što je prvi put identifikovan kod pacijenta u Minesoti početkom januara.

Sada se brazilski soj pojavio i u Njujorku. Pacijent koji je imao pozitivan test na verziju P.1, stanovnik je Bruklina u devedesetim godinama bez istorije putovanja.

Brazilski soj korona virusa smatra se izuzetno zaraznim i čak je doveo do nekih slučajeva ponovne infekcije kod osoba koje su se već oporavile od kovida-19. Do danas je zabeleženo najmanje 48 slučajeva ove varijante u više od 16 država, a sada je prisutna u najmanje 25 drugih zemalja.

Iako stručnjaci predviđaju da će varijante uskoro ugroziti britanski soj korona virusa koji je dominantan u SAD, masovna vakcinacija to bi trebalo da spreči. Međutim, u više država više nije na snazi obavezno nošenje maski, u restoranima se ne poštuje fizička distanca, a velika okupljanja ljudi mogla bi negativno da utiču na suzbijanje širenja korona virusa.

Do sada je Florida prijavila 21 slučaj brazilske varijante, najveći broj do sada zabeležen u SAD, prema podacima Centra za prevenciju i kontrolu bolesti. U međuvremenu, britanska varijanta koja predstavlja do 30% infekcija kovid-19 u SAD, prema vodećem američkom epidemiologu dr Entoniju Faučiju, sada je prijavljena u svih 50 američkih država i najmanje 94 zemlje.

Najmanje 180 slučajeva južnoafričke varijante, B.1.351, predstavlja rastuću pretnju, zajedno sa takozvanim domaćim varijantama, B.1529 (Njujork) i kalifornijskim B.1429 i B.1.427.

- Prisustvo brazilske varijante u Njujorku nije iznenađujuće jer je nekoliko država to već prijavilo, a sekvenciranje je ograničeno u SAD, tako da ima više neidentifikovanih slučajeva - rekao je epidemiolog dr Ameš Adalja.

foto Pixabay

- Iako brazilska varijanta može da predstavlja određene poteškoće za trenutne vakcine, sve vakcine su ipak efikasne u sprečavanju ozbiljnijih formi bolesti i smrti. Sa ovom zaraznijom varijantom, rešenje je nastavak ubrzane vakcinacije.

Genetičar dr Erik Topol primetio je da, iako je varijanta P.1 sigurno zarazna, nije poput britanskog soja, koji je za sada prisutan u najmanje 30% slučajeva u SAD.

On je napisao da je varijanta P.1 "veoma dobro reagovala na ’Džonson i Džonson’ vakcinu i da svi podaci podržavaju puni odgovor na mRNK vakcine".

Ipak, naučnici strahuju da bi brazilski soj virusa mogao da ima veće šanse da izbegne zaštitni imunitet izazvan prethodnom infekcijom, ali ne i imunitet koji je stvoren vakcinacijom. Istraživači ove studije koja za sada nije prošla recenziju koristili su genomske podatke i podatke o smrtnosti da bi došli do navedenih zaključaka.

Foto: Tanjug/AP

Dr Erik Feigl-Ding takođe je pokrenuo pitanje neusaglašenih podataka iz Brazila, u vezi sa povećanom prenosivošću varijante P.1.

U nedavnom intervjuu, odgovarajući na pitanje o reakciji varijanti korona virusa na vakcinu „Džonson i Džonson“ u Brazilu i Južnoj Africi, infektolog Monika Gandi objasnila je da „ne možemo definitivno reći da je razlika u ovim regionima posledica više varijanti, ali to je pretpostavka.“

U Brazilu je 69% cirkulišućeg virusa pripadao varijantama P.1 / P.2 u vreme izvođenja ispitivanja, dok je u Južnoj Africi 95% najprisutnija varijanta bila B.1351.

Iako je „Džonson i Džonson“ vakcina pružala manju zaštitu od blage i umerene bolesti u ovim regionima, bila je visoko efikasna od težeg oblika kovida i smrti.

- Iako sam zabrinuta zbog porasta broja slučajeva ove verzije u Brazilu u svetlu sporih stopa vakcinacije, i dalje mislim da će trenutne vakcine biti efikasne protiv varijante P.1 – rekla je Gandi.

-Uprkos otkrivanju brazilske varijante korona virusa u Njujorku, nisam zabrinuta za one koji su već vakcinisani. Najbolji način da se izbegne dalje širenje virusa je vakcinacija što je brže moguće.

Video: Đerlek: Situacija zabrinjavajuća, britanski soj dominatan

(Telegraf.rs)