Budite oprezni kada solite hranu: Ova količina dnevno je dovoljna

Preterivanje sa ovim začinom može dovesti do raznih zdravstvenih problema

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Nezamislivo je pripremati hranu bez soli jer ona zapravo daje ukus, ali stručnjaci kažu kako u današnje vreme ljudi koriste velike količine koje nikako ne mogu biti dobre za zdravlje. Iako je so nužna, kažu da treba obratiti pažnju na dnevni unos.

Preterivanje sa ovim začinom može dovesti do raznih zdravstvenih problema, stoga Svetska zdravstvena organizacija (WHO) kao preporučeni dnevni unos navodi pet grama.

Upozoravaju da obratite više pažnje kroz koje sve namirnice unosite so - ona je glavni sastojak mnogih industrijskih jela.

Unos možete smanjiti biranjem namirnica koje sadrže 1,4 g soli na 100 g hrane, konzumiranjem svežeg voća i povrća uz svaki obrok, konzumiranjem mlečnih proizvoda koji imaju niski sadržaj natrijuma poput svežeg sira i jogurta.

A, izbegavajte unos prerađene hrane poput suhomesnatih proizvoda i naravno, brzu hranu i grickalice.

(Telegraf.rs)