15 namirnica koje sagorevaju masti i pokreću metabolizam

Dodajte kefir i bobičasto voće na svoju listu prehrambenih proizvoda

foto Pixabay

Zaboravite na restriktivni režim ishrane da biste izgubili višak kilograma. Umesto da jedete manje kako biste smršali, trebalo bi da znate da će izbor određenih namirnica biti odličan saveznik u ubrzavanju metabolizma, što dovodi do vitkije figure.

1. Bobičasto voće

- Bobičasto voće je puno vlakana i antioksidanata, ali sadrži manje šećera od većine ostalog voća. Zato su maline, kupine, jagode i ostalo bobičasto voće odličan izbor - kaže dr Džeklin London.

2. Kefir

- Ako se hranite standardnom ishranom, preplavljeni ste crevnim bakterijama koje izazivaju žudnju za hranom i nastavićete taj začarani krug - kaže dr Robin Čutkan.

Prema njegovim rečima, fermentirana hrana poput kefira prirodan je probiotik, što znači da podstiče rast dobrih bakterija i pomaže vašem telu da efikasnije razgrađuje hranu. Kiseli kupus i povrće iz turšije deluju na isti način.

3. Avokado

Studija iz 2013. govori da konzumiranje avokada dovodi do manjeg obima struka. Mononezasićene masti su zdrave za srce i brzo zasite, što znači da je manje verovatno da ćete tokom dana grickati prerađenu hranu, navodi dr London.

Foto: Pixabay

4. Losos

Divlji losos sadrži više omega-3 masnih kiselina i pomaže u očuvanju zdravlja mozga, srca, zglobova i creva bolje od bilo koje druge hrane. Pored toga, losos ima nizak glikemijski indeks, što znači da sprečava skokove insulina i skladištenje masti.

- Ključ za zadržavanje vitkosti je ravnoteža omega-3 i omega-6 masnih kiselina - kaže dr Vilijam Sirs.

5. Grejpfrut

Određena jedinjenja grejpa pomažu vašem telu da efikasnije koristi insulin, što održava šećer u krvi i takođe pomaže u sagorevanju kalorija. Ne posipajte ga šećerom.

6. Orasi

Ako unosite omega-3 masne kiseline, kojima orasi obiluju, aktivira se sagorevanje masti, kao i promena vaše insulinske rezistencije - kaže dr Mark Himan.

- Oni su takođe važan deo dijete sa niskim glikemijskim indeksom, za koju studije pokazuju da sagoreva 300 kalorija više dnevno od one sa visokim.

7. Sardine

Nisu svi ljubitelji ove ribe, ali ako vam se sviđa, očekuje vas prava poslastica. Uz puno omega-3 masnih kiselina, sardine su bogate vitaminom B i holinom, kaže dr Himan.

8. Kelj

Dobro je što je ovo zeleno povrće zastupljeno danas u svim prehrambenim prodavnicama i na većini menija. Alkalna hrana bogata je vlaknima, što usporava oslobađanje glukoze da bi sprečio skok insulina.

Takođe je prepun gvožđa i magnezijuma koji daju energiju, što pomaže u smanjenju hormona stresa u telu.

9. Maslinovo ulje

Spremajte hranu na maslinovom ulju kad god ste u prilici. Poput ribljeg ulja, i maslinovo ulje puno je omega-3 masnih kiselina koje pomažu u održavanju zdravlja creva, mozga i drugih organa. Istovremeno, maslinovo ulje reguliše apetit.

Foto: Pixabay.com

10. Zeleni čaj

Zeleni čaj dobar je za štitnu žlezdu u proizvodnji hormona tiroksina, a takođe ubrzava i metabolizam, kaže nutricionista Viki Edgson.

11. Smeđi pirinač

Ovo prirodno integralno zrno sadrži visok nivo hroma, minerala koji pomaže telu da reguliše nivo šećera u krvi. Rezultat? Smanjivanje rezistencije na insulin i skladištenja masti.

12. Jaja

Ako dan uvek započnete jajima, imamo dobre vesti: doručak sa visokim sadržajem proteina, posebno onaj koji uključuje jaja, povezan je sa gubitkom kilograma, smanjujući masnoću u predelu stomaka, navodi dr London.

13. Banane

Kalijum kojim su banane bogate pomaže vašem telu da reguliše minerale i tečnosti u ćelijama i van njih i može potencijalno da poveća bazalni metabolizam, meru kalorija sagorenih u stanju mirovanja, kaže dijetetičar Džeki Njudžent.

14. Ljute papričice

Dodavanje malo začina hrani može u velikoj meri da ubrza metabolizam. Istraživanja sugerišu da kapsaicin, jedinjenje prirodnog porekla koje se nalazi u ljutoj paprici i koje im daje moć sagorevanja, može biti od pomoći pri mršavljenju zbog njegove potencijalne sposobnosti da generiše toplotu, sagoreva kalorije i razgrađuje masnoće, navode nutricionisti.

15. Kokosovo ulje

Naravno, maslinovo ulje je sjajno. Ali, i kokosovo ulje je korisno i za metabolizam, posebno kada ga pomešate sa manjom količinom palminog ulja.

Pokazalo se da konzumiranje mešanog ulja kokosa i zrna palme povećava i potrošnju energije i metabolizam masti, kaže Laura V. Lagano, integrativni klinički nutricionista iz Njujorka.

(Telegraf.rs)