Kako menopauza menja mozak: Naučnici su otkrili zašto su žene zaboravne, nervozne i imaju valunge

Žene između 45. i 55. godine života ulaze u period kada im reproduktivna funkcija opada, ali im se menja i stanje mozga

Foto: Pixabay

Menopauza je prirodni tok starenja žena, a obično dešava u životnoj dobi između 45. i 55. godine.

Stručnjaci kažu da je prosečna starost žene koja prolazi kroz menopauzu 51 godinu.

Ona se javlja kada nivo estrogena u telu počne da opada.

Tokom ovog perioda menstruacije postaju sve ređe ili mogu naglo prestati, a nakon pojave menopauze žene gube mogućnost da zatrudne prirodno.

Znaci da je žena u menopauzi su talasi vrućine koje oseća, neredovni menstrualni ciklus, teškoće sa spavanjem, ansioznost i gubitak samopouzdanja, kao i loše raspoloženje, razdražljivost i depresija.

Žene koje su ušle u menopauzu imaju pojačano noćno znojenje, kao i smanjen libido, ali i probleme sa koncentracijom i pamćenjem. Neretko posledica ulaska u menopauzu može da bude i dobijanje kilograma.

Naučnici su došli do zaključka da se zbog pada nivoa hormona i struktura mozga kod žene menja.

Zapremina sive mase u mozgu, koju čine nervne ćelije, smanjuje se zajedno sa belom masom kako se estrogen smanjuje.

Takođe je utvrđeno da moždani regioni povezani sa pamćenjem i percepcijom gube nivo glukoze, što u menopauzi dovodi do toga da neke žene pate od problema sa pamćenjem.

Šta se dešava sa promenama

U novoj studiji utvrđeno je da je kod žena u periodu klimaksa pojačan protok krvi i proizvodnja molekula koji se naziva ATP i koji je glavni izvor energije za ćelije.

Istraživanje Univerziteta u Arizoni pokazalo je da su žene, koje imaju veći rizik od razvoja Alchajmerove bolesti, razvile više proteinskih masnoća na zidovima arterija što je povezano sa ovom bolešću.

Foto: Shutterstock

Lisa Moskoni, vodeća autorka studije, rekla je da istraživanje sugeriše da mozak kod većine žena prati promene u telu i da žene mogu da se prilagode novim promenama tako da normalno funkcionišu.

- Nadamo se da će naša otkrića pomoći da se prevaziđe stigma o menopauzi i podstaknu sve žene da brinu o sebi i promenama koje im se događaju tokom ove tranzicije - rekla je Moskoni.

Nema puno podataka o uticaju prolaska kroz menopauzu na zdravlje žene kada se klimaks završi.

Tokom menopauze i perimenopauze, koje traju od četiri do deset godina, nivo estrogena fluktuira i na kraju opada.

Estrogen štiti ženski mozak od starenja i podstiče neuralnu aktivnost.

Naučnici smatraju da su hormonalne promene u tranziciji koje uzrokuju promene na mozgu takođe ono što pokreće klasične simptome menopauze.

To za posledicu ima valunge, noćno znojenje, probleme sa pamćenjem i poremećen san, zajedno sa anksioznošću, depresijom i umorom.

(Telegraf.rs)