Vladimir (78) je radio kao lekar i naglo se ugojio: Počeo je da trči, smršao i postao ultramaratonac

- Svetska zdravstvena organizacija je 2011. objavila da je faktor broj jedan za zdrav život fizička aktivnost, a do tada je kao glavni faktor važio način ishrane - kaže dr Savić

Vladimir Savić (78), rođeni Piroćanac iz sela Krupac, koji živi u Postojini u Sloveniji, do sada je istrčao 116 maratona i dva ultramaratona, kao i više 800 trka na kraćim stazama, a u planu mu je da istrči svih šest "mejdžor" maratona.

Video: Pirotski Forest Gamp: Vladimir Savić maratonac i u 78. godini

Od šest maratona iz "mejdžor" serije, dva je već istrčao - u Londonu i Berlinu, preostaju Boston, gde će trčati naredne godine, kao i Njujork, Čikago i Tokio.

Kako za Tanjug kaže dr Savić, odluku da počne da se aktivno bavi trčanjem doneo je sa 54 godine zbog prekomerne težine.

- Radio sam sedeći posao, težina mi je otišla ''visoko'' i odlučio sam da počnem da trčim - kaže dr Savić.

- Do sada sam pretrčao 116 maratona, dva ultramaratona, jedan 75 kilometara i jedan 53, a imam i više od 800 kratkih takmičenja.

Trčao je, praktično, po celoj Evropi, u Italiji - četiri puta u Firenci, isto toliko u Rimu, u Trevizu, četiri puta u Minhenu, zatim u Austriji, Mađarskoj, Španiji, Grčkoj.

Njegove ambicije su da istrči svih šest "mejdžor" maratona.

- Od šest svetskih "mejdžor" maratona istrčao sam dva, u Londonu i Berlinu. Dobar rezultat u Londonu me je kvalifikovao za maraton u Bostonu, nakon čega mi ostaju još maratoni u Njujorku, Čikagu i Japanu kako bih imao svih šest - priča Savić.

Inače je ceo radni vek proveo kao lekar, specijalista opšte prakse.

Njegova preporuka, ali i preporuka Svetske zdravstvene organizacije, je da je fizička aktivnost glavni faktor za zdrav život.

- Svetska zdravstvena organizacija je 2011. objavila da je faktor broj jedan za zdrav život fizička aktivnost, a do tada je kao glavni faktor važio način ishrane - ukazuje doktor.

On je trenutno prvi maratonac Slovenije u svojoj kategoriji, pa su i njegove ambicije trenutno da poboljša svoje rezultate na predstojećim maratonima.

(Telegraf.rs)