Žena 335 dana bila pozitivna na koronu: Lekari u čudu

Ona je hospitalizovana u kovid bolnicu u proleće 2020. godine, a posle 10 meseci od pojave prvih simptoma testirana je ponovo i utvrđeno je da i dalje ima korona virus

Foto: Shutterstock

Neimenovana žena (47) iz Merilenda (SAD) koja se lečila od leukemije, korona virusom bila je zaražena čak 335 dana, što je najduže ikada zabeleženo, objavljeno je u jednoj studiji koja se bavi njenim slučajem.

Ona je hospitalizovana u kovid bolnicu u Merilendu u proleće 2020. godine, a posle 10 meseci od pojave prvih simptoma testirana je ponovo i utvrđeno je da i dalje ima korona virus.

Žena koja je inače imunokompromitovani pacijent, budući da se borila se leukemijom tri godine ranije, imala je nizak nivo B ćelija koje proizvode antitela, navodi se u objavljenoj studiji.

Na korona virus testirala se i u martu 2021. godine i ponovo je bila pozitivna. Lekari su otkrili da je kod nje i dalje prisutan soj sličan onom koji je imala 10 meseci ranije, jer se razlikuje od soja koji je cirkulisao u tom trenutku.

Njen doktor, specijalista za zarazne bolesti u Nacionalnom institutu za zdravlje, rekao je da je slučaj prilično zbunjujuć i da se pacijentkinja nekada osećala dobro, a nekada loše.

- Nikada nisam čuo ni za pacijenta koji ima grip godinu dana. To je zaista dug vremenski period - kazao je on.

Inače, žena se konačno rešila infekcije u aprilu ove godine, tačno 335 dana od kada je prvi put testirana pozitivno. Od tada se nekoliko puta testirala i svaki put je bila negativna.

Kako je rečeno, objavljena studija naučnicima je pružila dragocene informacije o kovidu i zaraženim imunokompromitovanim pacijentima.

Video: Mirsad Đerlek: Ogorčeni smo jer su pojedini lekari nagovarali trudnice da se ne vakcinišu

(Telegraf.rs)