Sve mlađe devojčice nezadovoljne svojim izgledom: Zašto je važno raditi na njihovom samopouzdanju

Čak 80 posto devojčica isprobalo neku vrstu dijete, dok čak i šestogodišnjakinje govore kako bi trebalo da izgledaju mršavije

Foto: Shutterstock

Samopouzdanje nije nešto što se prirodno javlja kod dece već se na njemu mora stalno raditi. Takođe, vrlo je promenljivog karaktera što znači da se lako može menjati kroz vreme u zavisnosti od situacije, životnih okolnosti, odgovora na probleme, podrške okoline, kaže psihološkinja Irena Anđelković.

Recimo, što se tiče samo fizičkog izgleda, studije pokazuju da devojčice sve ranije počinju da budu nezadovoljne svojim izgledom. U prilog tome govori i podatak da je čak 80 posto devojčica isprobalo neku vrstu dijete, dok čak i šestogodišnjakinje govore kako bi trebalo da izgledaju mršavije.

Ideali koji se prikazuju u popularnoj kulturi loše utiču i na dečake, ali su ipak devojčice, nažalost, izložene većem pritisku.

Zbog navedenog ali i ostalih poteškoća sa samopouzdanjem, Institut za ženski sport omogućava da devojčice uvrste fizičku aktivnost u svoj svakodnevni život ne zbog toga da bi se dopale okolini koja je kreirala pogrešne modele, već zbog svog sveobuhvatnog zdravlja, adekvatnog psihomotornog razvoja i srećnog detinjstva.

Kako tačno, kroz naš program, radimo na razvoju samopouzdanja kod devojčica?

1. Fokusiramo se na njihova dostignuća i trud

Nezavisno od toga kakav je ishod utakmice ili treninga, pohvalom nagrađujemo njihov uložen trud da . . dođu do postavljenog cilja

2. Kritikujemo njihovo ponašanje, a ne ličnost

Kada se dešavaju greške, kritike usmeravamo na pogrešno i neadekvatno ponašanje ili aktivnost ne ugrožavajući njihov izgled ili ličnost

3. Isticanje posebnosti

Deci treba pomoći da nauče da uživaju u svojoj autentičnosti, u tome što po nečemu "iskaču iz kalupa", u tome što su svoja. Nema razloga da pate zbog nečeg što imaju drugi, jer i oni sami svakako imaju nešto svoje i drugačije.

Trudimo se da im uvek stavimo do znanja da su posebne,samim tim što su izabrale da se bave sportom koji sa sobom nosi mnogo više izazova,prepreka i odricanja.

4. Mentalno zdravlje kao prioritet

Naglašavamo koliko je važno voditi računa o mentalnom zdravlju,nasuprot fizičkom savršenstvu.

5. Komunikacija je ključ

Radimo na našim veštinama komunikacije! Praksa pokazuje da deca koja ne razviju dobru komunikaciju sa trenerima i koja zbog toga stvore otpor prema sportu, uglavnom će postizati i lošiji uspeh i imati manjak samopouzdanja

6. Pokušavamo da budemo primer

Jako je važno da i sami budemo optimistični, realni i da radimo na svom samopouzdanju, kako bi deca u nama imala pozitivan uzor.

Video: Marija Veljković: Roditelji, slušajte svoj instinkt, niko ne može da zna bolje od vas

(Telegraf.rs)