Uticaj savremene tehnologije na organizam čoveka: Šta treba izbegavati

Nismo ni svesni koliko moderna tehnologija obrade hrane utiče na zdravlje čoveka

Nedavna studija američkih naučnika pokazala je da svakodnevno korišćenje moderne tehnologije (prerađena hrana, aditivi, kozmetika, veštački zaslađivači, IT tehnologija) dosta utiče na zdravlje čoveka.

Smatra se da hrana mora da bude što veće biološke vrednosti, što upućuje na obezbeđenje trajne plodnosti zemljišta putem pretežne upotrebe organskih đubriva. Time se obezbeđuje da zemljište sadrži sve minerale, uključujući i mikroelemente, pa i elemente u tragovima kao što su selen, silicijum, fluor.

U protivnom, ako bismo i dalje zanemarivali odnos između zemljišta i kvaliteta proizvoda, teško bismo otklanjali biološke nedostatke namirnica. To naročito važi za nedavno otkriće uloge selena u metabolizmu čoveka. Ovaj mikroelemet je najjači antioksidant i ispoljava antikarcinogena svojstva.

Evo šta o ovome kaže prof. dr Staniša Stojiljković sa Tehnološkog fakulteta u Leskovcu.

Video: Teorija zdravlja #4: Otrovi u hrani, da li je holesterol štetan, i šta je higijena organizma?

(Telegraf.rs)