Šta će se desiti sa vašim telom ako mesec dana ne pijete kafu? 7 promena koje možete da očekujete

Kofein je izvanredan stimulans koji poboljšava koncentraciju i nivo raspoloženja, ali s druge strane može da poremeti san

Foto-ilustracija: Pixabay

Šoljica malog crnog napitka koji savršeno razbuđuje za mnoge je najbolji način da započnu dan. Ali, neretko se događa da preteramo sa količinom kafe, pa poželimo da je na neko vreme isključimo iz svakodnevice.

Šta se događa sa organizmom koji je navikao na nekoliko šolja kafa dnevno kada mu uskratite ovaj napitak mesec dana?

1. Možete da smršate

Ukoliko ste navikli da pijete bilo koju vrstu kafe sa mlekom i/ili šećerom, izbegavanje kafe mesec dana uštedeće vam do 200 kalorija dnevno. Kad broj tih kalorija pomnožite sa 30, to uopšte nije cifra koju bi trebalo zanemariti.

2. Možete da se ugojite

Ako ste navikli da dan započnete kafom i da potom ne doručkujete, već da prvi obrok uzmete oko podneva ili kasnije, manjak kofeina mogao bi da izazove glad.

Takođe, kafa ima moć da donekle potisne apetit. Ukoliko je sasvim isključite, verovatno ćete poželeti drugu vrstu stimulansa poput gaziranih napitaka ili slatkiša.

3. Bolje ćete spavati

Postoje osobe kojima kofein iz kafe remeti san, posebno ako popiju šoljicu kafe nekoliko sati pre odlaska na spavanje. Ukoliko spadate u ovu kategoriju, izbegavanje kafe moglo bi pozitivno da utiče ne samo na brzinu kojom ćete utonuti u san, već i na kvalitet sna, posebno ako paralelno izbegnete da jedete tešku hranu pre odlaska na počinak.

4. Možda će vas češće boleti glava

Kad prestanete da pijete kafu, lišavate organizam određene doze dopamina i adrenalina. Ove hormone menja adenozin koji je odgovoran za osećaj umora. Hemija mozga se obnavlja, što može da izazove glavobolju.

Foto: Freepik/yanalya

Zato je preporuka da nikada ne prekinete konzumiranje kafe “preko noći”. Bolje je rešenje smanjivati količinu iz dana u dan, jer će se organizam tako lakše adaptirati na manjak kofeina.

5. Možda ćete se na kratko razboleti

Praksa izbegavanja kafe može da se manifestuje i neraspoloženjem, vrtoglavicom, razdražljivošću, poremećajima sna, ali i simptomima nalik gripu. Ipak, nemojte se plašiti, jer ovi simptomi ne traju dugo; fizički simptomi nestaju za dan-dva, a psihološki za najduže 15 dana.

6. Poteškoće u koncentraciji

Kad organizmu uskratite kofein, možete se osećati umorno i razdražljivo, što opet dovodi do manjka koncentracije. Nedostatak stimulansa dovodi do smanjene produktivnosti i povećanja umora izazvanog hormonom adenozinom.

7. Poteškoće sa crevima

Kofein ima moć da stimuliše pokretljivost creva. Ukoliko ste navikli da obavite jutarnju toaletu posle prve kafe, isključivanje ovog napitka može da rezultuje smanjenom pokretljivošću creva i opstipacijom, odnosno zatvorom. Da biste sprečili ovaj neželjeni efekat izbegavanja kafe, povećajte unos vlakana i vode.

(Telegraf.rs)